{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radončić: BiH je posvećena borbi protiv terorizma

F
4.3.2013. u 12:30
0
14
Radončić: BiH je posvećena borbi protiv terorizma
0
Radončić: BiH je posvećena borbi protiv terorizma
Foto: FENA
Konferencija o međuagencijskoj saradnji u borbi protiv terorizma koja je danas počela u Sarajevu okupila je zvaničnike i stručnjake za sigurnost iz Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti i ostalih organizacija unutar bh. vlasti.
Konferenciju, koja će trajati do 8. marta organizirali su Univerzitet Joint Special Operations (Zajedničke specijalne operacije) i Ambasada SAD-a u BiH, a na današnjem otvaranju konferencije rečeno je da će se razgovarali o naporima BiH na suprotstavljanju i upravljanju kompleksnim savremenim sigurnosnim prijetnjama.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon u pozdravnom govoru je naglasio da su teroristi prečesto uspijevali u svojim namjerama, jer unutar vlade nije postojala interresorna razmjena niti koordinacija aktivnosti.

"Da bi se ovaj nedostatak ispravio vlada SAD-a je nakon 11. septembra 2001. i terorističkih napada poduzela korake da bi koordinirala rad svih agencija za provedbu zakona, obavještajnih agencija, finansijskih agencija i drugih u borbi protiv terorizma", podsjetio je Moon.

Naglasio je da je to bio dramatičan napredak radi razmjene informacija i povezivanja tačaka u otkrivanju moguće terorističke prijetnje i zaštite građana i države, a istovremeno, obavezali su se na saradnju s partnerima u cijelom svijetu na razmjeni informacija i koordinaciji aktivnosti u borbi protiv terorizma.

Budući da su prijetnje nacionalnoj sigurnosti složene, transnacionalne i sa sve većim stepenom nasilja, Moon smatra da se nijedna zemlja sama ne može nositi s ovim prijetnjama, zbog čega je važno da agencije za provedbu zakona, obavještajne agencije, politički lideri i drugi zajednički doprinose suzbijanjima takvih prijetnji.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je u govoru naglasio da je zaštita od terorizma obaveza države i svih njenih institucija na svim nivoima te da za BiH bilo kakva pojava terorizma predstavlja teško i nedopustivo ugrožavanje njenih temeljnih vrijednosti i interesa jer se radi o ugrožavanju sigurnosti imovine i života njenih građana, ali i onih koji su gosti u ovoj zemlji ili u njoj rade.

"U kontekstu opasnosti od terorizma BiH dijeli poziciju mnogih zemalja i suočena je s određenim stalnim rizicima, a povremeno i konkretnim pojedinačnim prijetnjama. Neke potencijalne prijetnje su blagovremeno uočene i preventivno suzbijene, a vinovnici predati na odgovornosti", kazao je i podsjetio da su se na tlu BiH u posljednje vrijeme dogodila tri akta nasilja koji su označeni kao terorizam.

To su napad na policijsku stanicu u Bugojnu koji je izvršio Haris Čaušević, napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu koji je izvršio Mevlid Jašarević i podmetanje eksploziva u automobil Ive Tadića, zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

"Stoga je BiH čvrsto posvećena razvoju sveobuhvatnih mjera kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera usmjerenih ka prevenciji i zaštiti od svih oblika sigurnosnih prijetnji. Ta posvećenost svojom učinkovitošću treba polučiti snažan učinak odvraćanja od bilo koje terorističke prijetnje koja bi se mogla pojaviti", smatra ministar.

Naglasio je da u budućnosti predstoji unapređenje kapaciteta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ostalih državnih struktura koje se bore protiv terorizma uz poštovanje vladavine prava, osobito međunarodnog prava te uz punu i jasnu saradnju na svim nivoima.

Univerzitet Joint Special Operations (JSOU) je obrazovna podružnica Američke komande za specijalne operacije koja se nalazi u vojnoj zračnoj bazi MacDill na Floridi. JSOU osigurava relevantne, najsavremenije obrazovne mogućnosti vojnom i civilnom osoblju specijalnih operacija širom svijeta.

Konferencija je obilježila početak programa saradnje na obrazovanju između Univerziteta Joint Special Operations i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: