Sud BiH
16

Radončić na suđenju objašnjavao smisao presretnutih razgovora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju za ometanje rada pravosuđa optuženi Fahrudin Radončić je objasnio smisao pojedinih presretnutih razgovora i sms poruka koji su kao dokaz Tužilaštva prezentovani u sudnici, dok za neke ne zna šta se s njima pokušava dokazati.

Govoreći o svom kontaktu sa Bakirom Dautbašićem koji ga pita "Treba li da ga najavi na granici", Radončić je rekao da je to uobičajena procedura kod osoba koje imaju diplomatski pasoš. Sa Safetom Oručevićem je, kako je naveo, vodio razgovore koji se odnose na političke teme, te da misli da mu je proces montiran, dok je sa Indirom Ćatić komunikacija bila "konsultantskog" tipa, prenosi Detektor.ba.

"Dautbašić meni govori 'da ide kod Adila na onaj sastanak'. Radi se o sastanku sa Adilom Osmanovićem koji je pregovarao ispred Stranke demokratske akcije (SDA), dok je Bakir pregovarao ispred Saveza za bolju budućnost. U narednoj komunikaciji mi Bakir kaže 'ona mi je potvrdila u kantonalnom'. Niko nije obrazložio da li se radi o kantonalnom odboru, Tužilaštvu ili Sudu, ali su to sve potpuno legalne adrese", rekao je Radončić.

Za sms poruku koju mu je posalo Fuad Čibukčić: "Stupio sam u kontakt. Pozdrav", Radončić kaže da treba biti pravi genije i shvatiti šta ona treba potvrditi. Pojedine komunikacije, po Radončiću, predstavljaju političke konsultacije, a za neke od njih dodaje da nemaju nikakve krivične djelatnosti.

Dajući komentar na jedan od razgovora, optuženi je u sudnici istakao da ga Azra Sarić nije negativno spominjala ni u svjedočenju 2007., niti 2014.

O poruci koju je dobio od Bakira Izetbegovića sa sadržajem: "Imenovali smo ambasadoricu u Sloveniji", optuženi je dodao da to pokazuje da on ne imenuje ambasadora, nego Predsjedništvo BiH koje je nadležno za to.

"Moj kratak odgovor Izetbegoviću sa 'hvala', pokazuje moju sumnjičavost oko brzine imenovanja, jer je ovo urađeno za 24 sata. U razgovorima sam iskazao i sumnju da se u ovom slučaju nekom žurilo. Izetbegović u razgovoru sam kaže da bi nju poslao jer je dobar ambasador, i da sam ja u svakom slučaju predložio ženu koju su oni imali u vidi, jer je dobar konzul", pojasnio je Radončić.

Branilac Asim Crnalić je istakao kako su se odbrane ranije i pismeno i usmeno izjasnile o ovim dokazima, odnosno presretnutim razgovorima, koji su po njima nezakoniti, te pored toga i ne relevantni za ovaj postupak. Radončića će Odbrana, kako je izjavio branilac, predložiti i kao svjedoka, te će izjasniti na tvrdnje Tužilatva koje nije dao u sudnici.

Tužiteljica Elvira Stanjlović je odgovorila da su naredbe Tužilaštva bile u skladu sa odredbama Zakona krivičnog postupka po kojem su donesene, te da je optuženi iznio komentare na pojedine razgovore onako kako odgovara Odbrani.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Dautbašić i Bilsena Šahman.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Nakon Radončićevog izjašnjenja o razgovorima, kao svjedoci optužbe su saslušani službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirnesa Pohara i Srđan Pavlović, koji su iskaze dali na okolnosti postupanja po naredbama Tužilaštva za presretanje telekomunikacija.

Pohara je potvrdila da su njoj dostavljene dvije naredbe, ali da je postupala po drugoj od 14. januara 2016., koja se odnosila na obustavu radnji za telefone Dautbašića i Šahman. O presretanju telekomunikacije, svjedokinja je potpisala izvještaj koji je dostavila Tužilaštvu. Svjedok Pavlović je naveo da je postupao po četiri naredbe koje su stigle u SIPA-u i koje se odnose na Radončića, te da je nakon okončanja posebnih istražnih radnji sačinjen zapisnik koji je uz popratni akt proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april.