{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radončić i Lukač svjedočili na suđenju Goranu Zubcu

31.10.2014. u 16:36
130
116
Radončić i Lukač svjedočili na suđenju Goranu Zubcu
130
Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje direktoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zubcu, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, odnosno zato što nije uputio specijalce SIPA-e da zaštiti policajce i Predsjedništvo BiH tokom demonstracija 7. februara ove godine.
Goran Zubac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Fahrudin Radončić, koji je u to vrijeme obnašao funkciju ministra sigurnosti, posvjedočio je da on kao ministar nije imao operativnu nadležnost da djeluje. Ipak, kontaktirao je 7. februara čelne ljude policijskih agencija u našoj zemlji.

Istakao je da mu se komesar sarajevske policije Vahid Ćosić nije javljao, baš kao ni tokom JMBG demonstracija pred zgradom Parlamenta BiH koje su se desile sredinom 2013. godine. Naveo je da je 7. februara ove godine bio u kontaktu sa tadašnjim direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzom Selimovićem i direktorom SIPA-e Zubcem.

Šteta već bila pričinjena"Selimović mi je rekao da ne može uspostaviti kontakt sa Zubcem, nakon čega sam se ja čuo sa njim i pitao može li pomoći u zaštiti zgrade Predsjedništva. Dobio sam odgovor kao i prilikom JMBG protesta, a to je da SIPA nema zakonske nadležnosti da interveniše, jer je njihova specijalna jedinica obučena za upotrebu smrtonosne sile. Ti pozivi su se desili kad je već bilo prilično kasno i kada je šteta već bila pričinjena", rekao je svjedok Radončić.

On je dodao kako je u to vrijeme postojala pravna konfuzija, jer nisu decidno bila definisana pitanja međusobne pomoći između policijskih agencija, te da je taj sporazum o pružanju takve pomoći sklopljen tek poslije februarskih demonstracija.

Radončić je istakao da je tada radio pod velikim pritiskom jer je bio optuživan za organizaciju ovih demonstracija sa navijačima Slavije iz Lukavice, odnosno sa "četničkom djecom". Naveo je kako je stoga osjetio u dijelu policijske zajednice odbojnost prema njemu, kao i da su određeni čelnici policijskih agencija bili "samozatajni" u komunikaciji sa njim tokom dešavanja iz februara ove godine.

Iskaz je dao i svjedok Dragan Golijan, koji je 7. februara obnašao dužnost šefa kabineta direktora Zubca. Naveo je kako je pred kraj radnog vremena toga dana obaviješten da pripadnici SIPA-e razbijaju demonstracije pred Predsjedništvom.

"Pozvao sam tadašnjeg komandanta specijalaca SIPA-e Mirsada Vilića, te je on to negirao", rekao je Golijan.

Bez naredbe Suda i TužilaštvaOn je naveo kako su za angažman specijalaca SIPA-e pitali i iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, nakon čega je Golijan pozvao direktora Zubca.

"Pitao me tada da li postoji naredba Suda ili Tužilaštva za angažman specijalaca. Rekao sam da ne postoji, te mi je rekao da ga obavijestim ako ta naredba dođe. Tada mi je također rekao da su naši specijalci dužni intervenisati ukoliko bude ugrožen prostor unutar ambasade SAD-a, na osnovu ranije potpisanog sporazuma", dodao je ovaj svjedok.

Fahrudin Radončić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Svjedok Nedeljko Škrba je potvrdio da je kao operativni dežurni u SIPA-i 7. februara oko 17:10 i službeno obaviješten o dešavanjima pred Predsjedništvom.

"Došla je depeša iz Direkcije u kojoj je tražen angažman specijalne jedinice SIPA-e zbog ugrožene bezbjednosti zgrade Predsjedništva. Pozvao sam odmah direktora Zubca, koji mi je rekao da nema osnova za angažman naših specijalaca, te da to prenesem Direkciji", kazao je Škrba.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač na Sudu je kazao kako smatra da je specijalna jedinica SIPA-e morala intervenisati i zaštititi policajce i napadnutu zgradu Predsjedništva, a taj napad je okarakterisao kao terorizam u vezi sa rušenjem ustavnog poretka.

"Prema zakonskim propisima, nadležnost SIPA-e je bila da djeluje, budući da u Zakonu stoji da, između ostalog, trebaju djelovati na sprečavanju krivičnih djela, te pomoći Direkciji u zaštiti objekata. Dakle, oni nisu trebali razbijati demonstracije, već zaštititi Predsjedništvo BiH i policajce koji su tamo bili", kazao je.

On je naveo da je u nadležnosti FUP-a bila zaštita Federalne vlade, Parlamenta FBiH, te zgrade MUP-a FBiH, ali ne i predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH.

"Oni su gore, približili su se Bogu, odnosno državi. A kamo sreće da smo mi bili nadležni i za njihovu zaštitu", pojasnio je Lukač zbog čega pripadnici FUP-a nisu bili pred zgradom Predsjedništva kako bi štitili čelnike FBiH.

Dragan Lukač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Dodao je kako je on formirao štab za praćenje stanja vezanog za demonstracije, te da su specijalci FUP-a djelovali i rastjerali demonstrante ispred Predsjedništva.

"Odluku sam donio lično nakon što sam čuo da su zapriječeni svi prilazi Predsjedništvu i da vatrogasci ne mogu gasiti požar. Ni po čijem nalogu nisam donio tu odluku, već samostalno. Tamo je bio haos, policajci su napadnuti, gorjela su njihova vozila, a pričinjena je šteta i unutar zgrade Predsjedništva", rekao je Lukač.

Niko ne bi odgovarao za mrtvu glavuNa upit advokata Dragiše Jokića, koji bi direktor odgovarao da je Zubac na zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića poslao specijalce pred Predsjedništvo i da je tamo pala mrtva glava, Lukač je kazao da nijedan direktor ne bi odgovarao zbog toga.

Ispitan je i svjedok Blažan Trgić koji je potvrdio da je 7. februara oko 17:05 sati poslao depešu u SIPA-u sa zahtjevom da njihovi specijalci pomognu u osiguranju zgrade Predsjedništva, te da je dobio hitan odgovor, koji je bio negativan.

"Odgovor je glasio da više ne zovemo u vezi sa tim, jer SIPA nije nadležna za to", rekao je ovaj svjedok.

Naredno ročište je zakazano za 7. novembra, kada će biti saslušano novih pet svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: