Nastavak saradnje
12

Radončić i ambasador Rousson: BiH i Francuska zajedno protiv ilegalne trgovine oružjem

I. P.
Bosna i Hercegovina i Republika Francuska će uskoro potpisati dva međudržavna sporazuma koji će dodatno unaprijediti saradnju između dvije države u oblasti sigurnosti, istaknuto je danas na sastanku ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaume Roussona.

Radi se o sporazumu o jačanju borbe protiv ilegalne trgovine oružjem, koji predviđa i formiranje zajedničkog tima koji će raditi na stalnoj prevenciji i spriječavanju ovih krivičnih djela.

Također, uskoro se očekuje i potpisivanje Sporazuma o donaciji sistema za automatsku balističku identifikaciju koji će pomoći forenzičkim agencijama u BiH u otkrivanju i identifikaciji oružja.

Ministar Radončić i ambasador Rousson razgovarali su i o migrantskoj krizi u BiH i novom sigurnosnom pristupu BiH u rješavanju ovog problema, te povratku bh. državljana koji su kao strani ratnici boravili u Siriji i rizicima koje to nosi sa sobom.

Veoma bitnom je ocijenjena i uspostava kontakt tačke u BiH za saradnju sa EUROPOL-om, te je ministar Radončić naglasio da je to glavni prioritet u radu Ministarstva sigurnosti BiH u narednom periodu.