Tempirano bombanje
56

Dodik se zahvalio Macronu za "istinu", zaboravio da je kazao kako u BiH "nema prijetnji za mir"

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Izjava Emmanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba očekivano je podijelila njene političke predstavnike koji, praktikujući svoje retrogradne politike, ne mogu da se slože ni o osnovnim pitanjima za potrebe građana.

Politički prevrtljivac Milorad Dodik je prije nekoliko dana kazao kako BiH jeste u krizi, ali da ta kriza nije prijetnja za mir i stabilnost u BiH, ni izvan nje. Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona očekivano je promijenila mišljenje predsjedika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

"Ovdje je 25 godina mir, nema ni naznaka da bi moglo biti drugačije. Svijet se bavi ozbiljnijim pitanjima i ozbiljnijim temama od ovih koje su aktualne u BiH. BiH jeste u krizi, ali ta kriza nije prijetnja za mir i stabilnost ni u njenim (BiH) granicama, a ni van njih", kazao je Dodik 2. novembra.

Nakon što je The Economist objavio intervju s Macronom, Dodik je ustvrdio kako je francuski predsjednik tom izjavom "priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za EU zbog islamskog terorizma" te je izrazio zahvalnost Macronu "što je objavio istinu" za koje je, kako kaže, on sam trpio kritike.

Protiv, za, protiv...

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je kazao da je izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona potpuno neutemeljena te da ide u prilog samo retrogradnim političkim snagama u Bosni i Hercegovini i okruženju.

"Prema podacima bh. agencija na sirijskom ratištu se nalazi manje od 100 punoljetnih državljana BiH, od čega su polovina žene. Od 2016. godine do danas iz BiH nije zabilježen nijedan odlazak na sirijsko ratište. BiH je podigla mjere, propisala kažnjivost za takva djela i nosi se uspješno s tim pitanjem", rekao je Džaferović.

Dragan Lukač, entitetski ministar koji najbolje čita Dodikove misli, rekao je danas Srni da je poznato da je iz BiH na strana ratišta otišlo najviše džihadista po glavi stanovnika nego iz bilo koje druge evropske zemlje i da njihov povratak sigurno neće biti dobar za BiH.

"Znamo da ih se stotine, nadam se da je utvrđeno tačno da su to državljani BiH, uglavnom nalaze u kampovima u Siriji, gdje su zarobljeni i razoružani i čekaju povratak u BiH. Njihov povratak sigurno neće biti dobra stvar za BiH", rekao je Lukač.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, s druge strane, kazao kako je Macron dao teške i neutemeljene izjave o NATO-u i BiH.

"Iz Francuske je otišlo pet ili šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiH se taj problem rješava. Članica smo koalicije, niko iz BiH u zadnje četitri godine nije otišao, sedam osoba se vratilo, jedna ove godine, pa se može konstatovati da smo se mi ishrvali s tim problemom i da ga Macron ovako vraća u BiH", kazao je Izetbegović.

Konkretan potez

Nešto konkretniji potez od lamentiranja u javnom prostoru napravio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je danas primio Guillaumea Roussona, ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Komšić je upoznao ambasadora Roussona o tačnim podacima kojima raspolaže Bosna i Hercegovina i partnerske zemlje o broju osoba koje su se nalazile, ili se još uvijek nalaze na stranim ratištima, te sa brojem poginulih, procesuiranih, kao i o tačnom broju žena i djece.

Istakao je da Bosna i Hercegovina uspješno učestvuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma, čemu mogu svjedočiti i ocjene partnerskih zemalja.

Komšić je Russona upoznao da je učestvovanje u stranim oružanim formacijama krivično djelo po bh. zakonodavstvu, te o tačnom broju do sada procesuiranih povratnika sa stranih ratišta. Osim toga je istakao i to da u Bosni i Hercegovini nema terorističkih napada.

Predsjedavajući Komšić ponovio je poziv predsjedniku Republike Francuske Emmanuelu Macronu da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a koji mu je nedavno uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te da se lično uvjeri kakvo je stanje, između ostalog, i u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, Komšić ke ponovio da je Bosna i Hercegovina svjesna opasnosti globalnog terorizma i potpuno posvećena borbi protiv tog zla, te da u tom smislu Republika Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku Bosne i Hercegovine.

Inače, francuski ambasador je nakon sastanka zgradu Predsjedništva napustio na stražnji izlaz tako da nije davao izjave okupljenim medijima.