Kad bude uslova
25

Radončić: Bošnjaci u Vijeću ministara su tražili da se odgodi imenovanje direktora SIPA-e

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH da će do imenovanja novog direktora SIPA-e doći kada se za to steknu politički uslovi.

On je kazao da odgodu imenovanja Darka Ćuluma za direktora SIPA-e u konačnici nije tražila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, već da je to bio zahtjev svih bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH. Potcrtao je, pak, da će se o tome ubrzo usaglasiti.

Da imenovanja u SIPA-i i OSA-i trebaju ići "u paketu" potvrdio je jučer Radončić koji je kazao da će Osman Mehmedagić ponovo biti na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije.

Sam Radončić je stavio van snage prijedlog bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić te je predložio Ćuluma.

Radončić je rekao i da je Vijeće ministara BiH uz veliko zakašnjenje usvojilo izvještaj o stanju migracija za prošlu godinu kazavši da je za to odgovoran prošli saziv, jer je bio dogovor da se svaki mjesec usvajaju takvi izvještaji.

On je ukazao na to da se zbog migrantske krize nije promijenio nijedan zakon, najavivši da će raditi na potpunoj promjeni pristupa ovoj problematici.

"Dozvolili smo da ljudi ulaze bez identifikacije. Sada imamo ogroman problem, država mora dokazivati identitet tih ljudi, a ne obratno. Tražit ću konsultacije i sa članovima Predsjedništva, već sam obavio razgovore s policijskim agencijama. Intenzivno razgovaramo s ambasadorima. Tražimo mnogo veću finansijsku pomoć. Nama nedostaje sve. Nama jedan policajac čuva 25 kilometara granice prema Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Radončić.