BiH
0

Radojičić o Izetbegovićevoj apelaciji

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Postoji ustavni osnov za donošenje Zakona o katastru Republike Srpske i Republika Srpska je nadležna da rješava pitanje vlasništva nad nepokretnostima, izjavio je u Banjoj Luci predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović saopćio da je Ustavnom sudu BiH podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o katastru RS.

"Mislim da jedna realna objektivna procjena ne bi smjela da napravi tu bilo kakve probleme. Da li je neki od 200 članova pojedinačno u nekom problemu, to je sad stvar za ocjenu ali generalno, kad je riječ o konceptu Zakona i objedinjavanju zemljišno-knjižne evidencije, tu apsolutno ne bi smio biti sporan bilo kakav ustavni osnov", rekao je Radojičić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o katastru, jer je cilj tog Zakona, kako je saopćeno iz Izetbegovićevog kabineta, "da se liši imovine svaka osoba koja nije u posjedu te imovine", kao i da se omogući da "sva imovina Bosne i Hercegovine jednostavno bude preknjižena na Republiku Srpsku".