BiH
2

Radojičić: Još jedna šansa za usvajanje državnog zakona o prebivalištu

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Zakonodavni odbor Narodne skupštine RS-a je entitetskom Prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu promjenio formu u nacrt i iz hitne vratio ga u redovnu proceduru s osnovnim razlogom da se da još jedna šansa za njegovo usvajanje na bh. nivou, potvrdio je danas predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je predlaganje tog zakona na nivou RS "iznuđeno", te da bi optimalno rješenje bilo njegovo usvajanje na nivou BiH.

"Ukoliko to ne bude moguće, RS ide u proceduru donošenja svog zakona. Također, zakon u entitetu ne bi mogao biti doslovno isti, prepisan, kao na nivou BiH, već bi morao biti prerađen", rekao je Radojičić.

Zakon će u formi nacrta, dodao je, biti razmatran na ovoj sjednici NSRS-a u prvom čitanju, a kada će se završiti konačna procedura i njegovo eventualno stupanje na snagu, teško je reći.

Radojičić tvrdi da nije upoznat s današnjim stavom OHR-a da je “pitanje prebivališta uređeno državnim zakonom, a entiteti imaju ustavnu obavezu da u potpunosti poštuju zakone usvojene u institucijama Bosne i Hercegovine”.

On kaže da taj stav nije upućen zvanično u NSRS-a.