BiH
35

Radniku iz Gračanice odbijen zahtjev za izdavanje potvrde o prosječnoj plaći

Piše: S. H.
Da su paradoksi u bh. društvu redovna pojava pokazuje primjer iz Gračanice, gdje kompanija Fering ne želi izdati potvrdu o prosječnoj plaći za svog uposlenika zbog sadržaja te potvrde. Portal Klix.ba pisao je i prije godinu dana o paradoksalnoj situaciji u kompaniji Fering, a isto se ponavlja i ove godine.

Nesib Šestan vodi se kao uposlenik navedene kompanije, iako već godinama ne radi, niti prima plaću. Reklo bi se ništa neobično. Međutim, kada je Nesib prije nekoliko dana otišao u upravu kompanije Fering da traži potvrdu o prosječnim "primanjima" u posljednja tri mjeseca, kako bi njegov sin mogao konkurisati za stipendiju, odgovorili su mu kako ne može dobiti potvrdu, jer je prošle godine izdatu potvrdu objavio u medijima.

O čemu se radi. Kompanija Fering je prošle godine Nesibu Šestanu izdala potvrdu o prosječnoj plaći, na kojoj je pisalo "nema plaće". Čelnicima Feringa je očito zasmetalo što je javnost saznala za predmetnu potvrdu, zbog čega su ove godine odbili izdati bilo kakvu potvrdu.

Nesibov sin Osman u razgovoru za Klix.ba istakao je kako je nepravedno diskriminisan, jer mu je otežan put u procesu aplikacije za stipendiju. Nesib već godinama, iako se vodi kao zaposlen, ne radi, niti ima bilo kakvih primanja, a i njegov radni status je nedefinisan.

Osman ističe kako je ipak u Poreznoj upravi u Gračanici uspio dobiti potvrdu o prosječnim primanjima za svog oca za 2015. godinu, tako da će ipak moći konkurisati za studentsku stipendiju.

Kompanija Fering je nekadašnji gigant u oblasti metaloprerade, a između ostalog poznati su po proizvodnji građevinskih i industrijskih dizalica. Danas ta kompanija ne posluje najbolje, uz brojne dugove i radnike koji se vode samo na papiru, ali u suštini ne rade.

Postoji i kolektivna tužba radnika, ali i presuda iz 2013. godine u kojoj je Sud u Gračanici presudio u korist radnika i koja do danas nije izvršena.

"Vrijedno je napomenuti kako je i sam sindikat te firme u dobroj mjeri pasivan i poprilično kontrolisan od rukovodstva firme, pa tako već nekoliko godina nisu čak ni kontaktirali svoje uposlenike, posjetili ih ili nešto slično. Sve što očekujemo jeste pomoć pravosudnih institucija kako bi se sprovela presuda i riješio radno-pravni status zaposlenika ove firme", istakao je Osman Šestan u razgovoru za Klix.ba.