BiH
7

"Nelegalna Uprava prodaje Feroelektro": Protestnim okupljanjem radnici tražili svoja prava

Piše: A. B.
Protestno okupljanje radnika Feroelektra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Protestno okupljanje radnika Feroelektra (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sindikalna organizacija Feroelektro ispred poduzeća u Titovoj ulici u Sarajevu danas je organizirala protestno okupljanje zbog nemara rukovodstva i zaštite svojih radničkih prava.

U jednosatnom protestu nezadovoljne radnice i radnici nosili su transparente s natpisima "Nelegalna Uprava prodaje Feroelektro", "Zaustaviti pljačku državne imovine", "Stanić mafija napolje". Plaću nisu dobili četiri godine.

Okupljenim radnicima je i danas onemogućen ulazak u prostorije kompanije, a samim tim i neometano obavljanje poslovnih zadataka.

Protestnom okupljanju u Sarajevu su se pridružili radnici iz Zenice koji su također podijelili svoje nezadovoljstvo i nemar uprave preduzeća.

"U Zenici smo izgubili sve, kriminalci su sve rasputili i prodali, tako da se nemamo gdje vratiti. Rasprodana je imovina u vrijednosti od četiri ili pet miliona, niko ne zna gdje je ona otišla, a radnici su na milost i nemilost prebačeni u Sarajevo. Došli smo pred svoju kuću, a ne daju nam da uđemo, jer podstanari 'beru' novac od kirije", izjavio je Fuad Husić, radnik Feroelektra iz Zenice.

Skoro u isto vrijeme prošle godine radnici su bili na adresi Titova broj 18, tražeći tako pred svojim poduzećem neisplaćene plaće i uplatu za zdravstveno osiguranje. U januaru 2015. godine je donesena presuda o raskidu kupoprodajnog ugovora sa firmom Stanić-Invest, protiv koje se vodi niz krivičnih postupaka za kriminalna djela.

U sudski registar kao vlasnik Feroelektra upisana je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Radnici su poručili da će nastaviti organizirati ovakva okupljanja sve dok ih neko od nadležnih ne zaštiti i konačno im da njihove zaređene plaće.