Protest "komunalaca"
0

Radnike "Vodovoda" predvodio Braco Hadžiosmanović

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pred zgradom Kantona Sarajevo protestovali su predstavnici Sindikata komunalnih preduzeća KS tražeći da se napokon počne provoditi Zakon o komunalnoj djelatnosti.

Radnici komunalnih preduzeća podsjetili su kako je njihov rad od ključne važnosti za normalno funkcioniranje grada, te istakli kako bi oni sigurno mnogo bolje radili da im se obezbijede adekvatna sredstva za rad. Rečeno je kako se njihova prava svakodnevno krše te kako im neprovođenje Zakona o komunalnoj djelatnosti, nepostojanja Zakona o konsolidaciji komunalnih preduzeća i neutvrđene cijene usluga i tarifnih sistema u preduzećima dodatno otežavaju ionako težak status.

Predstavnici Sindikata pozvali su vlasti da dobro razmisle o privatizaciji komunalnih preduzeća. Među okupljenima bili su predstavnici komunalnih preduzeća "Pokop", "Rad", "Park", "Toplane", "Gras"... dok je predstavnike "Vodovoda i kanalizacije" predvodio najpoznatiji uposlenik ovog kolektiva Alija Braco Hadžiosmanović, u slobodno vrijeme trener FK "Vrbanjuša".

Među transparentima posebno zanimljiv bio je onaj radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća: "STOP mobingu u KJKP Gras", ali i o naj u kojem radnici jednostavno poručuju: "Dozvolite da kvalitetno radimo svoj posao".