BiH
37

Radnike firme Biovita Nova čuva policija: Prevareni smo, želimo samo naše plate

Piše: E. F.
Okupljeni radnici
Roba koju prodaju uposlenici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Od ranih jutarnjih sati u prostorijama preduzeća Biovita Nova koje se nalazi u sarajevskoj ulici Skenderija odigrava se prava drama. Okupljeni radnici firme koja je vlasništvo Mislava Nikolića, državljanina Hrvatske, sumnjaju da su prevareni te da vlasnik kompanije zajedno sa svojim saradnicima želi zatvoriti firmu i napustiti BiH sa platama radnika.

Inače, kompanija Biovita Nova bavi se prodajom pojaseva za leđa i koljena te različitih preparata. Ova firma je djelovala i u Hrvatskoj, ali je ugašena prošle godine.

Upravo zbog toga, iako su poslani na prinudni kolektivni godišnji odmor od nekoliko dana, radnici su se okupili u svojim kancelarijama očekujući da će im se neko od rukovodilaca obratiti, objasniti im šta se dešava i isplatiti im njihove plaće.

Prinudni godišnji odmor

"S obzirom na to da nam je rečeno da nećemo raditi nekoliko dana pitali smo šta je sa našom plaćom koja inače biva isplaćena u prvoj semici mjeseca te smo zahtijevali da nam se isplati zarađeni novac. Rečeno nam je da će direktor doći u Sarajevo i da će sa nama razgovarati te nam isplatiti novac", priča nam Mimi Dizdarević, jedna od uposlenica.

Istakla je kako im je naknadno rečeno da od toga neće biti ništa te da napuste prostorije i ostave svoje brojeve žiroračuna na koje će im biti uplaćen novac. No, to im je bilo sumnjivo s obzirom na činjenicu da nisu prijavljeni te da im se plaće isplaćuju na ruke.

"U više navrata su nam obećali da će nas prijaviti i to nakon dolaska inspekcije, ali to nikada nisu učinili", kaže nam Dizdarević.

Nakon što im je direktorica Adisa Babić otvoreno rekla kako neće biti susreta sa direktorom, radnici su zaprijetili tužbama protiv nje, ali i vlasnika firme.

Organizovali su se i okupili se u jutarnjim satima u firmi. Ubrzo je došla Babić i, kako tvrde, uzela sav novac iz firme, stavila u torbu i otišla.

"Ona nam je tada rekla da ih možemo tužiti ali da onda nikada nećmo dobiti naše plaće", priča Dizdarević.

Direktorica ih pokušala istjerati

Izrevoltirani radnici odmah su pozvali policiju koja je i prisustvovala veoma neugodnoj diskusiji između radnika i direktorice. Pokušala je radnike istjerati iz prostorija firme, ali policija to nije dopustila.

Službenici MUP-a KS čuvaju radnike koji još uvijek očekuju da im se neko obrati i objasni šta se dešava.

"Mi samo želimo razgovarati, želimo naše plaće. A ne da nas pošalju na odmor, zatvore firmu i nestanu sa našim platama", kazala je za Klix.ba Sanela Musić, jedna od radnica:

Pokušali smo i kontaktirati Mislava Nikolića kako bismo razgovarali sa njim o tvrdnjama radnika, no on se nije javljao na naše uporne pozive. Na naš poziv nije odgovarala ni Adisa Babić.