JKP Gradina Donji Vakuf
103

Radnik preduzeća izabran za v. d. direktora, smanjio sebi platu i spasio firmu

E. M.
Komunalno preduzeće "Gradina" Donji Vakuf prije nekoliko mjeseci bilo je pred zatvaranjem, a izborom novog v. d. direktora Nasera Rujanca, koji je bio radnik u ovoj firmi, smanjena je plata direktoru, a povećana radnicima.

Rujanac je prije tri mjeseca imenovan za vršioca dužnosti direktora JKP Gradina na period od šest mjeseci, a dolaskom u preduzeće zatekao je tešku finansijski situaciju, blokirane račune te nemogućnost sipanja goriva za vozila koja svakodnevno izlaze na cestu.

U razgovoru za Klix.ba Rujanac kaže da je stanje koje je zatekao zahtijevalo finansijske konsolidacije i rezove.

"Sve navedeno je iziskivalo određene rezove i plan finansijske konsolidacije. Prvo što sam učinio sa NO je činjenica da sam smanjio platu direktora za skoro 25 posto u odnosu na prethodnog direktora, ukinuo bespotrebne službene telefone, koji su također opteretili mjesečne troškove, i slično", izjavio je Rujanac.

U svemu tome nije zaboravio ni radnike, koji po svim vremenskim uvjetima rade vani.

"Nekvalifikovani radnici u preduzeću, a kojih je bilo najviše, su imali minimalne plate, rade u svim vremenskim uslovima na odvozu otpada i čišćenju grada, te je prvo što je učinjeno potpisivanje novih ugovora, povećanje plate, jer se radilo o ogromnim nesrazmjerima između plate uprave preduzeća i NK radnika", dodao je naš sagovornik.

Trenutno preduzeće izmiruje sve svoje obaveze, isplaćuje platu s doprinosima uz mjesečni dodatak u iznosu od skoro 3.000 KM za dugove prethodne uprave po osnovu neuplaćivanja doprinosa, a potpisan je i sporazum s Poreznom upravom za iznos od 170.000 KM na pet godina.

"Najveći problem nam trenutno predstavlja nagli porast  cijena goriva i repromaterijala od naših dobavljača, a što je sastavni dio naših potreba. Naša općina trenutno izdaje mislim najjeftinije račune za odvoz otpada i račune za vodu. Trenutno se po domaćinstvu plaća paušalno 12 KM voda i 6 KM odvoz otpada u toku mjeseca", zaključio je Rujanac.

I sindikalni odbor JKP "Gradina" Donji Vakuf dao je podršku Rujancu za sve učinjene poteze u protekla tri mjeseca te smatraju da treba dobiti povjerenje na funkciji direktora na četiri godine.