{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnicima Kantonalne bolnice Zenica nakon četiri godine isplaćen regres

23.7.2018. u 18:37
36
71
Radnicima Kantonalne bolnice Zenica nakon četiri godine isplaćen regres
36
Radnicima Kantonalne bolnice Zenica nakon četiri godine isplaćen regres
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Radnici Kantonalne bolnice Zenica nakon četiri godine dobit će regres i to zahvaljujući naporima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu JU Kantonalne bolnice Zenica.
Nakon što je na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojen izvještaj poslovanja Kantonalne bolnice Zenica za 2018. godinu u kojoj je stekla suficit od 2.696.789 KM, ostvarili su se svi uvjeti na radnici u zdravstvu ZDK ostvare pravo na regres.

Međutim, iako je Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu KBZ na čelu s dr. Erminom Ćehićem to tražio od bolnice, usmeno im je odgovoreno da nema novca, a u odgovoru su naveli da su primili k znanju obavezu za isplatu regresa.

"Obraćali smo se i ministarstvu zdravstva ZDK, ali nismo dobili nikakav odgovor. U dopisu smo svim nadležnim naveli da ćemo poduzeti i rigoroznije mjere ako regres ne bude isplaćen do 8. augusta, a nakon toliko godina naši radnici su dobili ono što im pripada po zakonu", kazao je Ćehić.

Ermin Ćehić
Ermin Ćehić


Naredne plaće radnika će biti uvećane za iznos predviđen Zakonom o kolektivnom ugovoru.

"Nakon što smo riješili pitanje Kolektivnog ugovora uz saradnju s Vladom ZDK, morali smo se pozabaviti i pitanjem regresa koji je posljednji put u KBZ isplaćen 2014. godine. Obzirom da je KBZ poslovala ekonomski pozitivno, te da je na Skupštini ZDK 13. jula usvojen Izvještaj o radu KBZ mi smo 19. jula odlučili da zahtjevamo isplatu zasluženog regresa, što je menadzment KBZ danas i ispoštovao", dodao je Ćehić.

Sindikat je ovim potezom još jednom pokazao jedinstveno i svoj značaj u velikim radničkim kolektivima, a menadžment KBZ zrelost da preuzme odgovornost i ispoštuje obaveze prema svojim radnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: