Nezadovoljstvo ključa
149

Radnici Zraka u Sarajevu jutros direktorima zabranili ulazak u kompaniju

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Radnici Zraka su jutros zbog nezadovoljstva radom i odnosom prema njima zabranili ulazak u firmu upravi kompanije na čelu sa direktorom Nedžadom Koldžom.

Sindikat radnika Zraka se ranije u nekoliko navrata obraćao javnosti i vlastima nezadovoljni načinom na koji se upravlja ovom kompanijom.

Kao razlog zabrane ulaska Uprave u krug kompanije, radnici su naveli dug od sedam plata i nesposobnost uprave da ugovori nove poslove.

Iz kompanije su kazali kako je direktor Nedžad Koldžo na godišnjem odmoru zbog zdravstvenih razloga.

Benjamin Bektić, tehnički direktor za proizvodnju, potvrdio je da mu je jutros zabranjen ulazak u krug kompanije i kaže da kako se sada kada treba da riješe neki problem pravi još veći problem.

"Ja znam da su razlog plate, i to je već iznešeno par puta. Što se tiče situacije u Zraku, prije dva mjeseca je isplaćena plata jedna i ima dugovanje prema radnicima od šest plata", govori Bektić.

On kaže kako je prošle sedmice održan sastanak sa Vladom Federacije BiH i premijerom, i na tim sastancima su postignuti određeni dogovori, a postignuti su i određeni dogovori vezano za novac.

"Na sastanku su bili predstavnici iz Austrije i zvanično je rečeno da se napravi nacrt ugovora. Očekujemo ove sedmice da se taj ugovor da se potpiše," govori Bektić.

Ističe kako se sa proizvodnjom mora krenuti kako bi stigli da ispoštuju rokove koji će biti postavljeni u ugovoru sa austrijskom firmom.

Radnici već duže vremena upozoravaju na to da im mjesecima nisu isplaćene plate i iskazuju strahove vezanim za opstanak firme. Također, u nekoliko navrata iskazali su nezadovoljstvo radom uprave firme na čelu sa direktorom Nedžadom Koldžom koju su optužili da nije unijela ni 0 KM za kompaniju.