Sarajevo
64

Radnici Zraka organizuju proteste kako bi sačuvali firmu: Stečaj nije rješenje

N. V.
Sindikat firme Zrak d.d. Sarajevo organizuje sutra (ponedjeljak, 26. juni) proteste zbog nedavnog pokretanja stečaja kompanije namjenske industrije.
Protesti će biti održani ispred sjedišta firme Zrak u 10:00 sati ujutru, a cilj je spasiti proizvodnju koja je već 75 godina prisutna u Sarajevu kroz ovu kompaniju.

"Odluka prvostepenog općinskog suda u Sarajevu o pokretanju stečaja izazvala je veliku zabrinutost među radnicima, koji strahuju da bi to moglo dovesti do likvidacije firme, ako se potvrdi i na drugostepenom sudu, a nezvanične informacije do kojih je došao v.d. direktor društva gospodin Edin Čano govore da bi se taj scenarij mogao i desiti. Stoga su radnici Zraka, uz podršku Sindikata metalaca FBiH, odlučili organizovati protest kako bi uputili apel Vladi Federacije BiH, kao većinskom vlasniku, da preuzme sve korake koji su potrebni kako bi se spriječila potencijalna likvidacija, jer stečaj u ovom slučaju vjerovatno vodi u likvidaciju, a ne oporavak firme", naveli su iz sindikata.

Kažu da ovaj protest nije samo inicijativa radnika Zraka, već će se pridružiti i radnici iz ostalih firmi namjenske industrije, kao i radnici iz drugih firmi metalskog sektora te predstavnici nekoliko granskih sindikata.

"Ovo je prilika da se zajednički iskaže podrška očuvanju radnih mjesta i strateške važnosti Zraka kao bitne kompanije vojne industrije za našu državu", navedeno je.

Svi zajedno će poručiti da je ulazak u stečaj Zraka neprihvatljiv.

"Iako se firma nalazi u procesu finansijske konsolidacije, te iako su zakoni o finansijskoj konsolidaciji jasni, (član 9, tačka 1 zakona o finansijskoj konsolidaciji - U toku postupka finansijske konsolidacije ne mogu se pokrenuti postupci prinudne naplate potraživanja nad imovinom društva sa većinskim učešćem državnog kapitala koje se konsoliduje), a i u sudskoj praksi postoje ovakvi slučajevi gdje su odbačeni pokušaji slanja u stečaj određenih preduzeća upravo zbog tog procesa finansijske konsolidacije, ako bi pored svega toga došlo do potvrde stečaja, to bi zaista bio slučaj bez presedana i pokazatelj da su i sudovi u službi raznih politika i tajkuna, a ne zakona i pravde", navode iz sindikata.

Oni također pozivaju građane Sarajeva, koji su u mogućnosti, da im se pridruže na ovom važnom protestu, a plakate najave protesta su polijepili na nekoliko mjesta.

"Očekujemo vašu podršku u zaštiti radnih mjesta i očuvanju strateških industrija u našoj zemlji. Također, pozivamo sve medijske kuće da svojim prisustvom i izvještavanjem pomognu u širenju svijesti o ovim događanjima među širom javnosti. Vaša podrška bit će ključna u skretanju pažnje na ovu ozbiljnu situaciju i pritisku na vlasti da preuzmu odgovornost za očuvanje ove važne firme vojne industrije", naveli su.