Prijedor
0

Radnici "Žitoprometa" protestima traže isplatu dugovanja

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Oko 40 bivših radnika "Žitoprometa" iz Prijedora danas je protestom ispred kapije preduzeća zatražilo da im se poveže radni staž, izvrši revizija privatizacije, pokrene stečajni postupak i izmire sve obaveze prema radnicima.

Ukupna dugovanja ovog nekada uspješnog preduzeća, prema sadašnjim i bivšim radnicima, iznose više od pola miliona maraka.

“Ovo je zasad mirno okupljanje, a ako ne dobijemo hitan odgovor nadležnih izaći ćemo na ulice i svakodnevno protestovati,”, upozorili su bivši radnici u pismu upućenom Vladi Republike Srpske, Općini Prijedor, Privrednom sudu Banja Luka, Poreznoj upravi, inspekciji rada, rukovodstvu preduzeća i sindikatu.

Borislav Radulović je u "Žitoprometu" radio više od 27 godina. Nakon privatizacije ovog preduzeća, 2004. godine dobio je otkaz s još 50-ak radnika. Već bi bio u penziji da mu je staž povezan, a sada jedva preživljava.

I njegove kolege, koje su nakon privatizacije ostale da rade u “Žitoprometu”, kažu da žive veoma teško.

Mirjana Doboštar u ovom preduzeću radi 32 godine, a umjesto plaće od preduzeća dobija nekoliko vreća brašna.

Bivše radnike, koji su se danas mirno okupili ispred kapije “Žitoprometa”, primio je direktor Milorad Radić, koji tvrdi da, većinu zahtjeva koje su radnici naveli u pismu i koje će uputiti Vladi RS-a, podržava, ali ne može da utiče na njihovo ispunjenje jer su računi blokirani već dvije godine, a preduzeće u dugovima.

“Vrlo je teško reći šta je rješenje. U uslovima nelojalne konkurencije i dozvoljenog uvoza svega i svačega mi ne radimo ni s 15 posto kapaciteta. Javna tajna je da već nekoliko godina radnici umjesto plata dobijaju vreće brašna i to u vrijednosti 60 posto od minimalne plate u RS-u”, kaže Radić.

“Žitopromet" povjeriocima duguje oko četiri miliona maraka. Trenutno zapošljava oko 40 radnika, a prije rata u pogonima u Prijedoru, Ljubiji, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Sanskom Mostu imao je 370 radnika.

Nakon privatizacije radnici imaju oko 19 posto vlasničkog udjela u preduzeću. Sadašnji direktor vlasnik je 25 posto kapitala preduzeća.