Preduzeće u blokadi
100

Radnici Zenicatransa: U utorak idemo u štrajk glađu, ne namjeravamo se sukobiti s policijom

E. M.
Radnici Javnog komunalnog preduzeća Zenicatrans - prevoz putnika i danas su u obustavi rada. Sukob s policijom ne žele, a za utorak su najavili i štrajk glađu i spremni su do smrti boriti se za svoja prava i preduzeće.

Više od stotinu radnika Zenicatransa i danas je u obustavi rada nakon što je Porezni ured blokirao njihove račune zbog čega je onemogućena isplata plaća, ali i funkcionisanje preduzeća, isplate dobavljačima i nemogućnost punjenja autobusa gorivom.

Radnici svaki dan dolaze na svoja radna mjesta, ali obustavljaju svoj rad jer nemaju adekvatne uvjete za to. Autobuska stanica u Zenici prazna je već nekoliko dana, blokirana je autobusima Zenicatransa zbog čega autobusi drugih prevozničkih firmi koje prolaze kroz grad putnike primaju na sporednim stanicama.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan je kazao kako je do odluke za štrajk glađu došlo glasanjem velikog broja radnika Zenicatransa te da će štrajku pristupiti i bolesni radnici koji su spremni i do smrti da gladuju kako bi se izborili za svoja prava.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović jučer je tražio od policije da reaguje u skladu sa zakonom te da izvrši deblokadu autobuske stanice. Sarvan je u izjavi za Klix.ba kazao kako se radnici ne namjeravaju sukobiti s policijom te da će se solidarisati s njihovim naredbama.

Radnici vrijeme na autobuskoj stanici u Zenici provode kroz razgovor i druženje s migrantima koji su sve češći gosti na peronima, a u svakom trenutku su spremni, ukoliko se pronađe adekvatno riješenje za preduzeće, da sjednu za volane autobusa i nastave rad.