Sutra isplata plate
9

Radnici Željeznica RS prekidaju štrajk glađu, Dodik im obećao ispunjenje svih zahtjeva

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici Željeznica Republike Srpske koji veće deset dana štrajkuju glađu sastali su se danas s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom u Palati RS. Nakon dužeg razgovora, štrajkači su odlučili da prekinu štrajk glađu, potvrdio nam je jedan od radnika Boris Šukalo.

Radnici su štrajkovali zbog neisplaćivanja plate, naknade za prijevoz i topli obrok, kao ni ostalih materijalnih troškova prema radnicima. Također, nisu imali ni zdravstvenu zaštitu.

"Predsjednik Dodik je rekao da će nam plate sutra biti uplaćene te da će svi naši zahtjevi biti riješeni u narednim danima", kazao je Šukalo za Klix.ba.

Danas se oglasila i Uprava ŽRS koja je pokrenula disciplinske prijave protiv radnika po naređenju direktora, zbog njihovog nedolaska na posao. Pozvali su radnike da okončaju štrajk glađu i vrate se svojim obavezama. Poručili su im da ne dozvole da njihov težak položaj koriste pojedinci i određene grupe iz RS-a i okruženja radi političke promocije i daljeg urušavanja ŽRS, kao i pokušaja urušavanja institucija sistema RS-a.

Iz ŽRS kažu da radnici imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, ali da ovakvim vidom protesta ugrožavaju vlastito zdravlje. Također, smatraju da probleme moraju rješavati u skladu sa zakonom.

"Uprava ne može da prihvati dijalog sa radnicima koji postupaju suprotno od navedenog jer bi na taj način bio dat legitimitet postupanju koje nije u skladu sa zakonskim propisima, ali je spremna da sa svim nezadovoljnim radnicima razgovara od onog momenta kada i njihovo postupanje bude uvedeno u zakonske okvire", saopćeno je iz ŽRS ranije.

Iz ŽRS ističu da u ovim aktivnostima ključnu ulogu ima Vlada RS, kako kroz osiguravanja podrške Svjetske banke, tako i kroz druge vidove podrške unutrašnjem restrukturisanju Željeznica, što daje čvrstu garanciju radnicima da će njihovi problemi u dogledno vrijeme biti riješeni.

Štrajkači su ranije izjavili kako se radnicima duguje blizu milion i po KM.