Zaustavili promet
78

Radnici Željezare Zenica: Blokada ceste traje dok nam se ne obrati Fadil Novalić

Piše: E. M.
Radnici Željezare Zenica (Foto: E.M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
Radnici Željezare Zenica još uvijek u blokadi drže magistralni put M-17 u Zenici na petlji u naselju Blatuša, a deblokadu ne planiraju dok im se ne obrati premijer Fadil Novalić.

Nakon naguravanja s policijom grupa radnika je uspjela proći do magistralnog puta M-17 kojeg u blokadi drže od 11 sati. Puštaju se samo hitni slučajevi, dok se vozila preusmjeravaju na alternativne pravce kroz grad. Međutim, zbog prevelikog broja kamiona koji prolaze kroz grad došlo je do saobraćajnog kolapsa zbog čega se saobraćaj odvija otežano.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata otišli su na sastanak s premijerom Miralemom Galijaševićem od kojeg će zatražiti da im se odazove premijer Novalić.

Predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović je izjavio kako će radnici ostati na magistralnom putu i noćiti.

“MI smo donijeli deke, a obezbijedit ćemo se i ostalim stvarima koje nam budu potrebne tokom noći. U gradu je već saobraćajni kolaps, a sve zavisi od Novalića”, izjavio je Halilović.

Podsjećamo, u Zenici je danas došlo do sukoba između štrajkača Željezare Zenica i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a zbog pokušaja obespravljenih radnika da blokiraju magistralnu cestu M17.

Do naguravanja je došlo na Blatuškoj petlji, a nakon što su štrajkači odlučili zamrznuti štrajk glađu i izaći na cestu