|

Radnici Vitezita stupili u štrajk: Tražimo isplatu plaća i toplog obroka

Radnici Vitezita stupili u štrajk: Tražimo isplatu plaća i toplog obroka
16
Piše: E. M.
4.3.2019. u 12:43
10
komentara
16

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Radnici Vitezita i danas su nastavili štrajk ispred pogona firme zbog neisplaćenih plaća i neuplaćenog zdravstvenog osiguranja.
Radnici zaštitarske službe P. S. "Vitezit" i Vatrogasnog društva P. S. "Vitezit" danas su se ponovo okupili ispred kapije firme s ciljem borbe za svoja prava.

Iako su se, kako kažu, pomirili s nekim stvarima koje firma nije ispoštovala prema njima, s neizmirenim plaćama od novembra prošle godine ne mogu.

"Služba sigurnosti Vitezita radi bez uplata doprinosa, štiti radna mjesta, osigurava prostor na svoj način i štiti cjelokupan grad Vitez jer se radi o proizvodnji eksploziva. Danas ova firma posjeduje privatnike koji proizvode mrežice, pelet, šarafe pirotehnike i po svim saznanjima prodaju svoje proizvode po višim cijenama, jer mogu isplaćivati svoje obaveze i država stoji iza njih. Državna firma je pred gašenjem kako bi se stvorili uslovi za privatizaciju. Ovdje je bitan pojedinac, a ne radnička klasa koja se borila do posljednjeg izdisaja", kazao je predstavnik okupljenih radnika.

Dodali su da opština u saradnji s menadžmentom Vitezita dozvoljava odlaganje smeća u krugu firme komunalnom preduzeću Vitkom te da građani ove općine plaćaju cijenu širenja zarazne bolesti kako bi pojedinci ponovo zadovoljili svoje džepove.

"Dosta smo gledali i čekali. Vratite nam radnu snagu i radna mjesta. Ovo je naša domovina, a ne Njemačka", dodali su okupljeni.

Vitezit radnicima duguje plaću za novembar i decembar prošle godine te januar ove godine, kao i uplatu toplog obroka za tri mjeseca.

Portal Klix.ba pokušao je doći i do stava predstavnika Vitezita, ali do objave teksta nismo mogli dobiti komentar druge strane.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...