Noći provode pod vedrim nebom
0

Radnici Vitezita se razboljevaju, ali ne odustaju od štrajka

Tekst i video: Jasenko Korjenić
Radnici Vitezita već nekoliko dana su nastanjeni pred zgradom Vlade FBiH. Obespravljeni su i ne vide drugo rješenje osim da štrajkuju na platou isped zgrade i čekaju da njihovi zahtjevi budu razmotreni i usvojeni. No, mnogi radnici se žale na brojne zdravstsvene probleme, nakon što su nekoliko noći proveli pod vedrim nebom. Vjerovatno neće moći istrajati sa štrajkom, stoga će sutra odlučiti da li će se vratiti u Vitez.

"Bez obzira na razvoj daljnje situacije i ako se vratimo u Vitez mi ćemo istrajati u svojim zahtjevima", rekao je Safet Sivro predsjednik štrajkačkog odbora.

Zdravstveno stanje radnika je kritično, a jutros je intervenisala hitna pomoć, jer su se jedan radnik i jedna radnica razboljeli, te će danas vjerovatno biti upućeni kući.

Radnici očekuju i smatraju da je moguće riješiti njihov problem, s obzirom da posjeduju sve pravne osnovice za to, ali ne nadaju se da će se to desiti u skorije vrijeme.

Prema riječima prisutnih štrajkača, njima su ovih dana najviše pomogli prolaznici i građani Sarajeva koji su im obezbijedili hranu i podržali ih.