|

Radnici Vegafruita istjerani na ulicu, stupili u štrajk glađu

Radnici Vegafruita istjerani na ulicu, stupili u štrajk glađu
171
F
FENA
7.1.2013. u 15:34
83
komentara
171

dijeljenja
Radnici Vegafruita istjerani na ulicu, stupili u štrajk glađu Foto: Arhiv
Nakon što im je 3. januara poslodavac zabranio ulazak u tvornicu, a dan poslije dao i otkaz desetak radnika poduzeća za preradu voća "Vegafruit" iz Gradačca stupili su danas u štrajk glađu.
Otpuštena radnica Asija Husić kazala je da su otkaze dobili nakon što su dvanaest dana neprekidno radili te da su poslodavca obavijestili da zbog iscrpljenosti i zdravstvenih problema neće moći doći na posao i sljedeći dan.

"Te subote 29. decembra nismo došli na posao, a nakon novogodišnjih praznika od 3. januara zabranjen nam je ulazak u tvornicu. Otkaze koje su nam dali bez ikakvog obrazloženja i prava žalbe mi nismo htjeli primiti. Te otkaze ne prihvatamo, u tvornici radimo već 27 godina i zbog toga smo danas stupili i u štrajk glađu", kazala je u izjavi za Fenu Asija Husić.

Otpuštena radnica Semira Mejremić istaknula je kako su u prošloj godini primili svega 450 maraka akontacije i to 250 maraka u martu i 200 maraka u oktobru, a da im se penziono i zdravstveno osiguranje također ne izmiruje.

Aziz Pandžić, otpušteni radnik gradačačke tvornice "Vegafruit", kazao je da im poslodavac nije izmirio 17 plata i da su ga tužili te da je to glavni razlog zbog čega su dobili otkaze.

Tokom dana štrajkače glađu ispred tvornice "Vegafruit" obišao je općinski načelnik Edis Dervišagić koji im je obećao pravnu pomoć.
Prijavi grešku


Komentari (83)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...