Potpisan ugovor
269

Radnici u srednjim školama u KS dobili veće plate i stimulacije za obrazovanje djece

Piše: M. N.
(Foto: H. M./Klix.ba)
Radnici koji rade u srednjem obrazovanju u KS od danas imaju kolektivni ugovor koji će štititi njihova prava, ali im garantuje i veće plate i stimulacije nego do sada.

Ugovor su potpisali premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik KO Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić. Prema riječima premijera KS, ovim ugovorom su uvjeti poboljšani za jednu nijansu, a plaću s osnovicom od 2,90 primaju od januara.

"Dogovorili smo se da, kao u osnovnom odgoju, uposlenici koji rade "s dnevnikom" direktno u procesu obrazovanja i dogajanja naše djece imaju dodatne stimulacije na platu s iznosom od još nekoliko procenata. Uz osnovicu 2,90 to je povećanje od sedam posto otkako je ova vlada preuzela mandat. Urađen je niz korekcija prava. Moram naglasiti da je bio visok stepen socijalnog dijaloga svih partnera", kazao je Konaković.

Bešlić je kazao kako su imali najbolji socijalni dijalog do sada te da su ovim ugovorom zagarantovani visina plate i prava.

"Nastavnici koji rade u centrima za školovanje djece s poteškoćama u razvoju dobit će povećanje stimualcije s pet na 10 posto, a povećanu stimulaciju imat će i nastavnici koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju koja su integrisana u razrede. Radnici koji su stekli najviše zvanje također će imati povećanu stimulaciju s pet na 10 posto. Kada je riječ o nagrađivanju, ono nije ukinuto, ali će o njemu odlučivati direktor sa sindikatom", rekao je Bešlić.

Kolektivni ugovor važi do kraja septembra 2020. godine. Konkretno, plata je povećana za blizu 20 KM, čime sindikat nije bio zadovoljan, ali su pristali jer su im povećane stimulacije te su ovim ugovorom zaštitili minimalnu platu.