BiH
4

Radnici TTU-a umjesto u tvornici dnevnice zarađuju branjem šljiva

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici tuzlanske Tvornice transportnih uređaja (TTU) sve manje vjeruju u obećanje da će do kraja ove godine dobiti priliku za ponovni angažman u ovom nekadašnjem privrednom gigantu.

Novih informacija vezano za kupovinu kupovini od Elektrorivrede BiH i Rudnika Banovići za sada nema, a prema riječima radnika koji više nemaju pravo na novčanu naknadu od Zavoda za zapošljavanje TK, za egzistenciju se snalaze kako znaju i umiju.

"Radnici više nemaju nikakvih primanja, a danas smo prinuđeni da idemo raditi za dnevnicu. Sada je aktuelna berba šljiva, tako da nas većina u berbu ide za 25 KM", kaže nam sada već nekadašnji radnik TTU-a Edin Ćosić koji više ni sam ne zna čemu se nadati kada je riječ o rješavanju trenutne situacije u kojoj se tvornica nalazi.

Kako ističe, radnici sve manje vjeruju da će se obistiniti obećanje kojim će se do kraja ove godine ponovo naći na svojim radnim mjestima i to kroz osnivanje novog privrednog društva.

"Nama je obećano da bi se u septembru moglo nešto desiti, međutim, mi vjerujemo da nas samo varaju. August je na izmaku, a radnici su u kolapsu", ističe Ćosić.

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, sudbina radnika ove tuzlanske tvornice nepoznata je već skoro godinu dana.

Prošle jeseni na sastanku kojem su prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Tada je najavljeno i da će uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će blizu 150 radnika dobiti radni angažman. Pomenuto do danas nije ostvareno, a predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić skeptičan je po pitanju ponovnog angažmana radnika.

"Mi u priču o kupovini od Elektrorivrede BiH i Rudnika Banovići više ne možemo vjerovati. Do danas nismo dobili nikakav pisani trag koji potvrđuje da će se to desiti. Godina dana je skoro prošla, a naše stanje se ne rješava. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nas je polako, ali sigurno izvarao. Mi ćemo čekati do septembra, a ako se ništa ne desi morat ćemo preduzeti radikalnije korake", kazao je Terzić.

Ukupna dugovanja TTU-a iznose 38 miliona KM, a najveći dio potražuje Porezna uprava FBiH.

TTU