Obustavili proteste
53

Radnici Studentskog centra Sarajevo neće u štrajk: Slijede novi ugovori i veće plaće

Piše: Dž. Č.
S jučerašnjih protesta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
S jučerašnjih protesta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici Studentskog centra Sarajevo ipak neće stupiti u generalni štrajk jer im je direktor Tarik Curić, kako su nam kazali, obećao ispuniti zahtjeve koje su tražili od njega prilikom održavanja jučerašnjih protesta ispred Studentskog doma u Nedžarićima.

Podsjećamo, ogorčeni radnici tražili su oduzimanje šefovskih i rukovodećih mjesta Almiru Škrijelju, Amiru Petroviću, Kemalu Mirviću, Senadu Hožbi, Mirsadu Muminoviću i Samri Kordić. Dalje su tražili da se utvrdi koji uposlenici primaju plaću, a nikako ne dolaze na posao niti se evidentiraju putem kartica, kao i da se zaustave sve prijetnje Almira Škrijelja radnicima ustanove.

"Rekao nam je da će ispuniti sve naše zahtjeve i da će postupiti po novoj sistematizaciji te da šefovi čije smo smjene tražili neće više biti na rukovodećim pozicijama", kazali su nam radnici Studentskog centra Sarajevo.

Curić nam je također rekao kako će se potruditi ispuniti zahtjeve radnika, ali nije mogao potvrditi da se šefovi, čije smjene su tražili radnici, neće ponovo naći na rukovodećim pozicijama.

"Moramo vidjeti čim raspolažemo. U sistematizaciji imamo određene stručne spreme koje mi nemamo u firmi, a imamo moratorij na zapošljavanje pa ne možemo primati nove radnike. Nemamo mi tu puno mogućnosti da izmišljamo kadar. Ono što imamo, to ćemo i rasporediti", istakao je Curić.

Kako saznajemo, Studentski centar Sarajevo dobio je od Vlade KS saglasnost za nove koeficijente. Stoga su ugovori svih 260 radnika stavljeni van snage i rade se izmjene ugovora s ponudom novih ugovora radnicima. Curić nam govori kako bi svi radnici do kraja mjeseca trebali dobiti nove ugovore s novim koeficijentima.

"Pravimo raspored unutar ustanove. Testirali smo sve radnike i svi su mogli otvoreno aplicirati na sva radna mjesta. Imali smo demokratski otvoren proces. Sada imamo poseban arhiv za svakog radnika", dodao je Curić.

Direktor Studentskog centra Sarajevo smatra kako problemi između članova sindikata radnika centra nemaju veze s menadžmentom ustanove. Kako kaže, sindikat ima svoje unutarstranačke izbore i menadžment ne želi u to ulaziti.

Reizborom radnika i potpisivanjem novih ugovora radnici studentskog centra mogu očekivati i veće plaće za 50-100 KM.

Prethodnih mjeseci Studentski centar Sarajevo predstavljao je nove sadržaje koji su unaprijedili studentski standard. Direktor Curić više puta je naglašavao kako je aktuelna uprava osigurala studentima sve ono što su tražili u prethodnih petnaest godina.