BiH
0

Radnici Steelmina BH najavili mogućnost blokade saobraćaja

FENA
Radnici kompanije Steelmin BH iz Jajca ponovno su upozorili da će u petak blokirati magistralnu cestu Jajce - Donji Vakuf ukoliko ne dobiju odgovor iz Kantonalnog suda u Novom Travniku kada će biti donosena presuda u vezi sa zemljištem koje okružuje ovo preduzeće.

Uprava Steelmina BH nedavno je objavila kako je primorana obustaviti rad, a 85 radnika poslati kući, iz razloga što nema pristup svojim pogonima, s obzirom na to da je zemljište koje okružuje ovu firmu u privatnom vlasništvu.

Kompanija Steelmin BH osnovana je 2011. godine i sadrži dio pogona koji su nekada pripadali industrijskom gigantu Elektrobosna te je već nekoliko godina u sudskim sporovima zbog nemogućnosti prilaza svojim postrojenjima s obzirom na to da je okolno zemljište u vlasništvu tri osobe.

"Do sada nismo čuli decidno kada možemo očekivati presudu, već samo veoma neodređen odgovor da će se ovaj predmet uzeti u razmatranje u skorije vrijeme", saopćio je Odbor otpuštenih radnika Steelmina.

Ukoliko u narednim danima ne dobiju konkretan odgovor iz Suda, radnici najavljuju kako će blokirati saobraćaj u petak u 11 sati.

"Ako se u međuvremenu navedeni sud oglasi te nam da točnu obavijest o datumu donošenja presude, mi ćemo odustati od blokade", saopćili su.

Radnici tvrde kako je ovo možda jedini protest u BiH koji nije usmjeren protiv poslodavca, nego protiv odugovlačenja sudskih procesa u rješavanju dugogodišnjeg problema sa zemljištem koji je otjerao strane investitore i zatvorio njihovu kompaniju.