BiH
2

Jajce: Radnici kompanije "Steelmin BH" najavili blokadu saobraćaja

FENA
Radnici kompanije "Steelmin BH" iz Jajca prtestovali su ispred ulaza u ovo preduzeće nakon što je Uprava kompanije objavila kako je primorana obustaviti proizvodnju, a 85 radnika poslati kući.

Kompanija "Steelmin BH’ osnovana je 2011. godine i sadrži dio pogona koji su nekada pripadali industrijskom gigantu "Elektrobosna". Od tada se nalazi u sudskim sporovima jer nema pristup svojim pogonima, s obzirom na to da je zemljište koje okružuje ovu firmu u privatnom vlasništvu.

Radnik Jasmin Delić kaže kako je ovo možda jedini protest u BiH koji nije usmjeren protiv poslodavca, nego protiv odugovlačenja sudskih procesa u rješavanju dugogodišnjeg problema sa zemljištem.

"Protestujemo protiv sudstva, a ne poslodavca koji godinama izvršava sve obaveze prema državi i radnicima. Imamo dojam da kompletno sudstvo stvara ambijent da otjera strane investitore a potpuno im je svejedno hoćemo li mi ostati bez posla. To nikoga u ovoj državi ne zanima", kazao je Delić.

U Upravi kompanije tvrde kako je "Steelmin BH" do sada uložio blizu 15 miliona eura i ima planove o dodatnih 10 miliona eura investicije, dok bi nakon pokretanja proizvodnje bilo zaposleno 300 radnika.

Generalni direktor Dževad Delić kaže da su investitori morali odustati od daljnjih ulaganja jer im se nije isplatilo dugogodišnje čekanje na odluku suda.

"Strani investitori su zabrinuti da njihova investicija u projekt nije sigurna i neće više ulagati novac u pogon dok se pravo pristupa kompaniji ne potvrdi i ne riješi u našu korist. Svi su se do sada uvjerili u ozbiljnost ovog projekta, radnicima nikada nisu zakasnile plaće i doprinosi, ali se više jednostavno ne može čekati", kaže Delić.

Radnici koji su ostali bez posla najavili su da će u narednim danima blokirati magistralnu cestu u Jajcu ukoliko ne dobiju odgovor što se događa sa sudskim procesom.