BiH
0

Radnici Rudnika bokista Srebrenica protestuju zbog neisplaćenih plata

SRNA
Radnici Rudnika boksita "Srebrenica" danas su se okupili u upravnoj zgradi preduzeća, gdje su mirnim putem izrazili nezadovoljstvo, jer im nisu isplaćene zaostale plate.

Radnici su tražili da im direktor firme Pajo Petković odgovori kada će biti isplaćene plate, kada će početi ovogodišnja eksploatacija rude i realizacija plana proizvodnje.

"Na zboru radnika dogovoreno je da se u što kraćem roku organizuje sastanak radnika sa direktorom, novim upravnim odborom preduzeća i predstavnicima opštine Srebrenica radi rješavanja problema u Rudniku boksita", izjavio je Srni povjerenik Saveza sindikata Republike Srpske za Srebrenicu i Bratunac Milan Jovanović.

On kaže da se Petković danas nije pojavio u Srebrenici, u koju rijetko dolazi, jer je zaposlen u Fabrici glinice u Zvorniku, gdje i živi.

Jovanović je napomenuo da su na posljednjoj sjednici Skupštine opštine odbornici zadužili načelnika opštine Ćamila Durakovića da organizuje satanak sa rukovodstvom Rudnika boksita radi sagledavanja stanja u toj firmi, upoznavanja o planovima eksploatacije rude, vlasničkoj strukturi i izmirivanjima obaveza prema opštini.

Radnici tvrde da im preduzeće duguje četiri plate, te uplatu doprinosa za više mjeseci. Rudnik ima 40 zaposlenih.

Planirano je da eksploatacija rude počne do kraja marta, kada će izvođač radova biti uveden u posao.

Radnicima je u decembru prošle godine, kada su obustavili isporuku zaliha rude sa deponije zvorničkoj "Alumini", obećana isplata plata ako dozvole odvoz oko 10.000 tona rude sa zaliha, jer će to omogućiti priliv sredstava za isplatu plata u zimskom periodu kada se ne vrši eksploatacija.

To su radnici prihvatili, ali su primili samo jednu zaostalu platu.