Kršenje propisa
425

Radnici privatnih firmi ušetali u Parlament BiH i zamijenili plazma ekrane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici privatnih firmi su za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora ušetali u zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bez adekvatnog naloga zamijenili plazma ekrane, potvrđeno je za Klix.ba.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović kazao je nam je da su iz Bijele sale izneseni novi plazma ekrani, a montirani stari koji su tu bili prije EBRD-ove konferencije održane u maju ove godine.

"Služba za zajedničke poslove institucija BiH, čiji je direktor Dragan Šojić, osigurava sve objekte kada je riječ o institucijama i postoji jasna procedura ko može ući u objekat, na koji način, šta može raditi u objektu. Nije suština u opremi, već na koji način je neko ušao. Postoji jasno uputstvo o upotrebi sala u Parlamentu BiH, koje je donio Kolegij oba doma i to je u nadležnosti Kolegija Sekreterijata", kazao je Vehabović za Klix.ba.

Problematizovao je to što su radnici ulazili u server sobu, napomenuvši da osiguranje Službe za zajedničke poslove institucija BiH ne smije otvoriti nijednu prostoriju ukoliko ne postoji saglasnost Kolegija Sekreterijata.

"Nas niko nije kontaktirao. Pitao sam osiguranje ko je to naredio, oni su slegli ramenima i rekli da je to naredio direktor Dragan Šojić. On treba dati odgovor kako su ljudi ušli, da li je to evidentirano u redovnoj proceduri i ko je dao nalog da se to uradi", istakao je Vehabović dodavši kategorično da su prekršeni propisi.

Upitan kako će se cijeli slučaj tretirati, Vehabović je odgovorio da postoje nadležne institucije koje će to utvrditi.

"Znam samo da je prekršeno uputstvo o korištenju. Neka nadležne institucije utvrde šta se dešavalo", poručio je Vehabović.

Kolegij Sekreterijata će 26. augusta održati sjednicu i tema će biti isključivo manipulacija opremom i kršenje propisa.