Anonimno pismo
97

Radnici prijavili direktora Studentskog centra KS za nelegalno zapošljavanje, Curić tvrdi da je iza toga Emir Kadrić

Piše: M. N.
Tarik Curić i Emir Kadrić (Foto: Klix.ba)
Tarik Curić i Emir Kadrić (Foto: Klix.ba)
Nepotpisana grupa radnika JU Studentski centar Kantona Sarajevo uputila je svim institucijama i medijima otvoreno pismo u kojem tvrde da su uplašeni i zabrinuti zbog posljednjih dešavanja u ovoj ustanovi, optužujući direktora Tarika Curića za zapošljavanje stranačkog kadra uprkos moratoriju Vlade KS.

U otvorenom pismu koje su uputili Skupštini i Vladi KS, nadležnom ministarstvu, inspekcijama, svim strankama i Agenciji za javne nabavke, tvrde kako su u posljednje vrijeme zaposlene tri osobe na neodređeno vrijeme u sektoru za ljudske resurse, dok je nacrno angažovano više od 22 osobe koje rade kako recepcioneri, čistačice, radnici u ugostiteljstvu itd.

"Svi su članovi SBB-a i to ne kriju. Mjesečni trošak ovog nepotrebnog angažmana iznosi više od 40.000 KM. Uposlenici (osim radnika stručnih službi i radnika u objektu A Nedžarići) konzumiraju dodatni topli obrok, uz saglasnost direktora Tarika Curića, na teret studentske ishrane, a istovremeno naplaćuju u novcu dozvoljeni maksimum toplog obroka od 8 KM po danu. Time se prikazuje uvećan iznos cijene studentskog obroka, a i krše svi zakoni i propisi iz ove oblasti, za što znamo da podliježe obaveznom plaćanju poreza na topli obrok preko dozvoljenog iznosa", ističe se u otvorenom pismu.

Optužuju da se novi menadžment ponaša "rasipnički" kada je riječ o troškovima reprezentacije, a komisiju za javne nabavke optužuju da je korumpirana i da štima tendere podobnim. Tvrde da su te firme angažovane prije potpisivanja ugovora. "Međuljudski odnosi su totalno poremećeni pa i do granica nepodnošljivosti, uz stalne prijetnje i zastrašivanja, uplašeni su, idu na bolovanje i sakrivaju se", stoji u nepotpisanom pismu.

U nastavku su optužili i sindikat da je na strani menadžmenta i da ništa ne radi.

Direktor JU Studentski centar KS Tarik Curić koji je ovu funkciju preuzeo u decembru 2016. godine najavio je reorganizaciju firme, smanjenje duga i rad prema zakonu, kazao je kako je sve navedeno laž i da iza nepotpisanog pisma stoji porodica bivšeg direktora Emira Kadrića i njemu bliski radnici.

"To je anonimno pismo koje nije potpisano, vođeno zavišću i ljubomorom s obzirom na to da smo napravili velike rezultate, konsolidovali finansije i imamo velike investicije u Studentskom centru, a iza njega stoje bivši direktor, njegova kćerka i njihova porodica. Sve su to neistine, nemamo nijedan novi ugovor na određeno ili neodređeno, nikoga nismo primili shodno moratoriju. Njega već duže vrijeme tretira Tužilaštvo, vode se procesi, Agencija za antikorupciju ga isljeđuje i nalazi se u delirijum stanju te pokušava da se na bilo koji način izvuče uvaljujući druge", rekao je Curić za Klix.ba.

Kazao je kako će napraviti konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti sve dosadašnje rezultate i dati uvid u dokumentaciju. Istakao je da Upravni odbor trenutno radi na sistematizaciji radnih mjesta i da će nakon 18 godina biti izvršena reorganizacija firme, što bi i mogao biti povod za ovakvo pismo bivšeg direktora i njegove porodice.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je za naš portal kako su primili pismo i da će provjeriti ove navode, ali da ne može komentirati anonimna pisma.

Podsjetimo, protiv bivšeg direktora Emira Kadrića se vodi istraga zbog zapošljavanja članova svoje porodice, rodbine i njihovih bliskih prijatelja, dok je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS utvrdila da oni ne ispunjavaju uvjete za rad na pozicijama na kojim su zaposleni.