BiH
41

Radnici poručili: Ogroman je kriminal u Hidrogradnji i niko ne smije otvoriti ladice

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici Hidrogradnje ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu održali su protest u kojem su po ko zna koji put izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se ova firma nalazi i odnosom Vlade FBiH prema radnicima.

Razočarani radnici još jednom su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH kako bi tražili svoja prava i podsjetili na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Radnici ističu kako Vladi Federacije BiH konstantno šalju dopise na koje izvršne vlasti u bh. entitetu odgovaraju paušalno. Oni traže od Federalne vlade korektan odnos prema radnicima Hidrogradnje.

"Molim vas, 25 neisplaćenih plata, neuvezan radni staž od 2003. godine, PIO, a zatim i zdravstvo. Ljudi nam umiru jer se ne mogu liječiti", kazao je jedan od radnika.

Dodaju da poslove Hidrogradnji ne daju i da je očito kako je riječ o političkom uništenju kako bi se naplatila iračka i libijska potraživanja koja su oko 450 miliona dolara.

"Neka nam objasne zašto to kriju od radnika. Neće radnik više da se boji nikoga, mi, gospodo draga, tražimo samo ono što je naše. Vidite po kakvom vremenu napaćeni radnik treba da dođe. Dovode se stranici, Arapi, zemljište se prodaje, a radnik ništa ne zna", poručuju radnici.

Od Vlade FBiH traže da im se napismeno obaveže da će im isplatit zarađene plate i uvezati radni staž dodajući kako dugovanja bez radničkih tužbi iznose 50 miliona KM.

"SIPA i Tužilaštvo su dobili svu dokumentaciju. Ogroman je kriminal u Hidrogradnji i niko ne smije otvoriti ladice. Neka Vlada FBiH jednom kaže stop, pa neka zaključaju Hidrogradnju i radnike puste ili da idu u penziju ili da idu na biro", kazao je jedan od radnika.

Posebno kritikuju direktora koji je kazao kako će podići krivičnu prijavu protiv njih ističući kako okupljeni radnici nemaju hljeba da jedu kući.

"Teška je situacija u Hidrogradnji. Radnici su stvarno gladni. Samo tražimo da nam se isplate naše dugovanja i da nas kao ljude pošalju na biro jer ovdje više nema hljeba", kazao je radnik Hidrogradnje Jasmin Arifić.