{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Radnici “Poliolchema” četiri dana 'kampovali' ispred firme

S
11.8.2011. u 21:14
0
6
Radnici “Poliolchema” četiri dana 'kampovali' ispred firme
0
Obespravljeni radnici tuzlanskog “Poliolchema” odlučni su da istraju u ostvarivanju svojih prava.
Ovako je danas izgledalo ispred
Ovako je danas izgledalo ispred "Poliolchema" (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)

Nakon što su četiri dana "kampovali" ispred preduzeća u kojem su nekad radili, potražujući svoja prava, u četvrtak su odlučili spakovati šator i otići kućama.

Predstavnik obespravljenih radnika Teufik Bajrić kazao je da oni na ime razlike plata, minulog i noćnog rada, toplog obroka i prijevoza potražuju više od 3 miliona KM od poljske kompanije “Organica”, koja je svojedobno privatizirala preduzeće.

Podsjećamo da je nekadašnji privredni gigant "Poliolchem”, nakon serije štrajkova privatiziran 2006. godine. Tada je radnicima obećan prosperitet i uspješno poslovanje. Pet godine kasnije našli su se na ulici, a fabrike su završile u starom gvožđu. Radnici danas tvrde kako je poljski partner iskoristio privatizaciju “Polilchema” za pranje novca.

Sa ranijih protesta  (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Sa ranijih protesta (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)

Obespravljeni radnici koji su ostali na ulici i bez ikakvih primanja desetak su puta protestovali ispred Kantonalnog suda u Tuzli tražeći da se realiziraju pravosnažne presude. Od Skuptšine i Vlade TK tražili su da se zaštiti imovina preduzeća, ali niko od nadležnih nije imao razumijevanja za njihove zahtjeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: