Protest radnika Resod - Guminga
0

Tuzla: Radnici nemaju zdravstvenog osiguranja

Piše: D. Brkić
Poslije julskih protesta ispred Vlade Tuzlanskog kantona, radnici tuzlanskog "Resod -Guminga" u petak prijepodne okupili su se ispred Kantonalnog suda u Tuzli od čijih sudija traže ubrzavanje stečajnog postupka koji je otvoren u junu prošle godine.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Dok agonija našeg preduzeća traje, radnici nemaju zdravstvenog osiguranja, niti se mogu prijaviti na Biro za zapošljavanje. Apelovali smo na nadležne institucije da nam pomognu, ali za sada nema konkretnih poteza. Nama je voda došla do grla i ukoliko na vrijeme ne reaguju bit ćemo prinuđeni da se na druge načine borimo za naša radnička prava", kazao je radnik "Resod - Guminga" Nedžad Husejnović.

Radnicima nije uvezan radni staž od 1992. godine, a od 2000. godine utihnula je proizvodnja u toj fabrici.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Mi bismo i danas radili da su nadležni imali malo više sluha, jer u Tuzlanskom kantonu ne postoji slična fabrika. No, naše preduzeće je opljačkano, a dva pogona u potpunosti devastirana. U najboljim vremenima radilo nas je 150, a imali smo lični dohodak do 1.500 KM. Danas nemamo ništa", istakli su radnici "Resod – Guminga".

Poslije jednoiposatnog protestovanja radnici su otišli kućama. U narednih nekoliko dana čekat će reakciju Kantonalnog suda, a ako ona izostane, najavili su nove proteste i borbu za svoja prava.