Traže svoja prava
40

Radnici mostarskog Hotela Ero blokirali magistralni put M-17

Piše: R. D.
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Nekoliko minuta trajala je blokada sjevernog ulaza u Mostar, koju su nezadovoljni vlastitim statusom izvršili radnici zatvorenog mostarskog Hotela Ero.

Kako saznajemo, blokada nije dugo trajala, a za to vrijeme saobraćaj je bio potpuno obustavljen. Drugi je ovo protest radnika nekad najpoznatijeg mostarskog hotela, prvi put protestovali su za vrijeme održavanja sjednice Vlade Federacije u Mostaru tražeći sastanak s premijerom ili nekim od ministara.

U nedjelju, Samostalni sindikat radnika Hotela Ero obratio se otvorenim pismom premijeru Fadilu Novaliću, u kojem traži njegovu pomoć u rješavanju svojih problema.

Podsjećamo, radnici traže uvezivanje staža za njih šesdesetak u trajanju od četiri i po godine. Hotel Ero bio je smješten u objektu Federalnog zavoda PIO, a firma je u vlasništvu Grada Mostara. Trenutno je u predstečajnom postupku, dok je zgrada u procesu prodaje Vladi HNK za smještaj njihovih institucija.

Jučer je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić novinarima kazao da je s radnicima Ere imao nekoliko sastanaka.

"Oni su u početku tražili da pregovaraju s penzijskim fondom, te pregovore su oni vodili na način kako su vodili, ja ne znam kakav su sporazum potpisali. Međutim, od tog potpisa je prošlo puno vremena da se nije zatvorila ta priča, nastale su i obaveze poslije tog vremena. Njihov status po pitanju doprinosa bi se mogao riješiti na Vladi FBiH kako se riješio problem drugih javnih kompanija", izjavio je Bešlić.

Grad nema obavezu prema privrednim društvima, nastavio je Bešlić, oni imaju svoju imovinu te se u stečajnoj i likvidacijskoj masi mogu naći neka sredstva da se izmiri dio obaveza.

"Kazao sam koliko imamo problema u vezi s budžetom, radnici Hotela Ero su dosta udaljeni od prioriteta. Nije objektivno očekivati da im možemo pomoći. Ne bježimo od toga da se sastajemo, da zajednički tražimo rješenja", odgovorio je Bešlić.