BiH
0

Radnici Krivaje podnijeli žalbu na odluku o stečaju

ZEDA
Radnicima "Krivaje" ove sedmice je isplaćena novčana pomoć koju je Vlada FBiH odobrila početkom juna, nakon odluke o raskidu ugovora o formiranju zajedničkog preduzeća sa "Ferimpeksom" Zavidovići.

Isplata pomoći donekle je smirila tenzije među radnicima koji su na prinudnom odmoru od 25. aprila, kada je prekinuta proizvodnja u tom preduzeću.

Dok Vlada radi na raskidu ugovora s "Ferimpeksom" i ponovnom oživljavanju proizvodnje, novoizabrano čelništvo Sindikata "Krivaje" pokušava izvršiti primopredaju dužnosti. Tako je ove sedmice upućen zahtjev predsjednicima Saveza samostalnih sindikata BiH i granskog sindikata drvoprerade, Ismetu Bajramoviću i Salemu Huljiću, da omoguće primopredaju na čelu ovog sindikata.

"Očekujemo da nas pozovu da se izvrši primopredaja, jer više ne postoji nijedan razlog da dosadašnji predsjednik Vehbija Aličić ostane na dužnosti. Radnici su izabrali novo čelništvo a na nedavnom zboru izglasano je nepovjerenje dosadašnjem predsjedniku", kazao je Ferid Balić, novoizabrani sindikalni povjerenik "Krivaje" Zavidovići.

Balić je potvrdio da su radnici ove sedmice podnijeli žalbu na nedavnu odluku sudije Općinskog suda u Zenici Rame Ljevakovića o pokretanju stečaja u "Krivaji".

"Najvažnije je da se sada zaustavi stečaj kako bi se moglo raditi na pokretanju proizvodnje. Radnicima nije važno ko će kupiti preduzeće, već samo žele da rade i žive od svog rada", kazao je Balić.