BiH
0

Radnici Krivaje Mobel otišli kućama, zahtjevi će biti ispunjeni

Piše: E. M.
Detalj sa današnjeg štrajka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj sa današnjeg štrajka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon sjednice Odbora povjerilaca pred stečajnim sudom u Zenici, radnici koji su se nalazili ispred zgrade Općinskog suda su se razlišli, a njihovi zahtjevi u narednom periodu će biti ispunjeni.

Po zahtjevu radnika Krivaje, koja je u stečaju od 18. februara, Odbor povjerilaca je na sjednici održanoj u Općinskom sudu u Zenici odlučio ispuniti zahtjeve radnika koji se već duže vremena bore za svoja prava.

Na današnjoj sjednici radnici su tražili da se stavi van snage zaključak odbora povjerilaca od 16. februara, da stečajni upravnik mora uvesti osiguranje koje mu je Vlada već pripremila te da Odbor povjerilaca raspiše javni poziv za prodaju imovine Krivaje.

Od tri zahtjeva radnika prvi je kompletno usvojen te je van snage stavljen zaključak Odbora povjerilaca od 16. februara, dok će odluka o osiguranju u krugu fabrike Krivaje Mobel biti pravosnažna kada Odbor povjerilaca dobije Ugovor od Agencije koju je Vlada predložila. Treći zahtjev bit će realiziran nakon izvršenih priprema javnog poziva za prodaju imovine Krivaje.

Radnici su istakli da će ustrajati na svojim zahtjevima i u narednom periodu gdje traže isplate plaća i uplaćivanje zdravstvenog osiguranja.