BiH
5

Bliži se kraj agonije radnika Krivaje-Mobel: Slijede ročišta za raskid ugovora i stečaj fabrike

Piše: E. M.
Sa današnjeg zbora radnika Krivaje-Mobel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa današnjeg zbora radnika Krivaje-Mobel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici Krivaje-Mobel vratili su se sastanka u Sarajevu sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem gdje im je obećano ispunjenje njihovih zahtjeva.

Do današnjeg štrajka glađu u krugu Krivaje-Mobel u Zavidovićima nije došlo, a predstavnicima Sindikata na sastanku je obećano ispunjenje zahtjeva. Među prvim zahtjevima koje su tražili radnici krivaje jesu dolazak stečajnog upravnika i hitna sjednica sa nadležnima koji su uključeni u problematiku Krivaje-Mobel. Na današnjem sastanku kojem je prisustvovao i predstavnik Sindikata Hajrudin Imširović obećano je i ukidanje spornih ugovora čime bi došlo do stečaja Krivaje-Mobel i dugoočekivane prodaje imovine.

"Vlada je obećala da će se umiješati, a 11. maja bit će održano prvo ročište za raskid ugovora. Vlada je naredila da se te aktivnosti sprovedu i da papirologija za raskide ugovora bude u sudu do ročišta. Stečajni upravnik u roku od 30 dana mora imati uvid u situaciju, a kako je nama kazao, stečaj Krivaje-Mobel nije upitan. Za sada su nam samo obećali ispunjenje naših zahtjeva, a nama je prioritet zapošljavanje radnika i raskid ugovora sa ortacima", kazao je Imširović.

Nakon današnjeg zbora i sastanka ispred fabrike Krivaje-Mobel u Zavidovićima radnici su se razlišli sa nadom da će se uskoro riješiti njihova agonija i da će se vratiti u fabriku kako bi nastavili proizvodnju i normalan život.