BiH
112

Radnici Krivaje Mobel blokirali Zavidoviće: Ne želimo kući dok nam se ne ispune zahtjevi

Piše: E. M.
Radnici Krivaje Mobel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Haris Mustafić)
Radnici Krivaje Mobel danas su nakon sastanka sa načelnikom policije u Zavidovićima blokirali grad tražeći svoja prava i zaštitu imovine koja se nalazi u fabrici u kojoj su radili dugi niz godina.

Iako pred fabrikom mjesecima dežuraju radnici koji ne dozvoljavaju ulaz ili izlaz bilo kome u krug fabrike, to se jučer ipak dogodilo. Kako je za Klix.ba rekao predstavnik Sindikata radnika Krivaje Mobel Besim Hasić, jučer je uz asistenciju policije iz kruga odvezen kamion.

"Jučer je uz asistenciju službenika policijske stanice Zavidovići neko od ortaka ove firme ušao u krug fabrike i odvezao nov kamion. Mi se mjesecima borimo, ne damo da se uđe unutra dok nam se ne ispune naši zahtjevi, tražili smo zakonsku prodaju imovine, raskide ugovora i ništa još nismo dobili", kazao je Hasić.

Nezadovoljni jučerašnjim potezom, danas su održali sastanak sa načelnikom policije koji je negirao da se jučerašnji događaj dogodio.

"Načelnik je naše navode negirao, rekao je da nema ovlasti da spriječi izlazak kamiona iz fabrike i sada ima ljude na ulici koji su blokirali grad i koji ne žele otići svojim kućama", zaključuje Hasić.

Nezadovoljstvo radnika Krivaje Mobel traje već duže vrijeme, od kako su ortaci firme prestali uplaćivati zdravstveno osiguranje radnicima te isplaćivati plaće koje su uredno zaradili.

Borbu za svoja prava radnici zavidovićkog giganta su više puta blokirali i magistralni put M-17 te su na taj način od nadležnih u Vladi Federacije BiH i Vladi Zeničko-dobojskog kantona tražili rješavanje njihovog problema.