{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici Konjuha spavaju ispred zgrade Vlade TK

4.6.2012. u 22:13
86
26
Radnici Konjuha spavaju ispred zgrade Vlade TK
86
Stotinjak radnika drvoprerađivačkog preduzeća Konjuh iz Živinica prespavat će na platou ispred zgrade Vlade TK.
Oni su danas pješice došli iz Živinica do sjedišta Vlade TK u tuzlanskom naselju Slatina. Prepješačili su oko 30 kilometara kako bi se sastali sa premijerom Seadom Čauševićem, ali su sastanak dočekali tek oko 16 sati nakon što je u BKC-u okončano zasjedanje Skupštine TK.

"Nismo uspjeli ništa dogovoriti. Radnici su odlučili da spavaju na asfaltu i da sutra dočekamo novu rundu pregovora", kaže predsjednik Sindikata Mevludin Trakić.

Za noćenje u Tuzli, kažu radnici, nisu su pripremali. Ipak, ističu da su se snašli i da će na kartonskim kutijama pod otvorenim nebom čekati novi dan. Vremenska prognoza im ne ide na ruku, jer su najavljene padavine tokom noći…

"Naučili smo mi i na gore. Sjetite se da smo na -20 pješice krenuli za Sarajevo. Nećemo tek tako dići ruke od svoje fabrike i svojih prava", poručuju radnici Konjuha.

Radnici ističu kako im se u prosjeku duguje 15 plata, kako nemaju zdravstvenog osiguranja, a nije pokrenuta proizvodnja iako im je to obećano.

"Imamo informaciju kako će u Tuzli sutra doći federalni premijer Nermin Nikšić. Tražit ćemo da se i sa njim sastanemo. Ovoj agoniji se jednom mora stati u kraj, jer radnici su gladni i na ivici izdržljivosti", kaže predsjednik Sindikata Mevludin Trakić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: