Pješice došli iz Živinica
86

Radnici Konjuha spavaju ispred zgrade Vlade TK

Piše: D. Brkić
(Foto: D. Zabuš/Fotoservis)
Stotinjak radnika drvoprerađivačkog preduzeća Konjuh iz Živinica prespavat će na platou ispred zgrade Vlade TK.

Oni su danas pješice došli iz Živinica do sjedišta Vlade TK u tuzlanskom naselju Slatina. Prepješačili su oko 30 kilometara kako bi se sastali sa premijerom Seadom Čauševićem, ali su sastanak dočekali tek oko 16 sati nakon što je u BKC-u okončano zasjedanje Skupštine TK.

"Nismo uspjeli ništa dogovoriti. Radnici su odlučili da spavaju na asfaltu i da sutra dočekamo novu rundu pregovora", kaže predsjednik Sindikata Mevludin Trakić.

Za noćenje u Tuzli, kažu radnici, nisu su pripremali. Ipak, ističu da su se snašli i da će na kartonskim kutijama pod otvorenim nebom čekati novi dan. Vremenska prognoza im ne ide na ruku, jer su najavljene padavine tokom noći…

"Naučili smo mi i na gore. Sjetite se da smo na -20 pješice krenuli za Sarajevo. Nećemo tek tako dići ruke od svoje fabrike i svojih prava", poručuju radnici Konjuha.

Radnici ističu kako im se u prosjeku duguje 15 plata, kako nemaju zdravstvenog osiguranja, a nije pokrenuta proizvodnja iako im je to obećano.

"Imamo informaciju kako će u Tuzli sutra doći federalni premijer Nermin Nikšić. Tražit ćemo da se i sa njim sastanemo. Ovoj agoniji se jednom mora stati u kraj, jer radnici su gladni i na ivici izdržljivosti", kaže predsjednik Sindikata Mevludin Trakić.