BiH
5

Radnici Konjuha noć proveli u šatorskom naselju ispred Općine Živinice

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 80 radnika drvoprerađivačkog preduzeća Konjuh iz Živinica noć je provelo u improvizovanom šatorskom naselju ispred Općine Živinice. Radnici su jučer odlučili podići šatorsko naselje, jer ranija obećanja koja su dobili nisu realizovana.

“U toku dana bit će održana vanredna sjednica Općinskog vijeća. Tražimo da Općina Živinice bude garant za kredit od 2 miliona KM. Ukoliko se to ne dogodi mi ćemo ostati ovdje i narednih dana”, kaže predsjednik Sindikata Mevludin Trakić.

Menadžment Konjuha ranije je digao kredit kod Razvojne banke. Proizvodnja je pokrenuta, ali je uposleno tek 150 radnika.

“Novim novčanim sredstvima povećao bi se broj radnika u preduzeću, a vjerujem kako bi proizvodnja zaživjela u punom obimu. Mi nastavljamo borbu za našu fabriku i sugrno je da nećemo odustati”, kaže Trakić.

Radnici Konjuha i dalje potražuju dvadesetak neisplaćenih plata, uvezivanje radnog staža i uplatu za penziono i zdravstveno osiguranje. Nekadašnji privredni gigant je u višemilionskoj dubiozi, a radnici za takvo stanje optužuju bivše rukovodeće strukture.