Razdor u sindikatu
37

Radnici KCUS-a neće u štrajk jer su isključeni iz Sindikata radnika u zdravstvu KS

I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osnovna sindikalna organizacija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu isključena je iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

U obrazloženju ove odluke Sindikat radnika u zdravstvu KS saopštava kako u Službenim novinama Kantona Sarajevo postoji upisano Udruženje "Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu". Udruženje se vodi od 22.6.2017. godine, te je ovlaštena osoba koja ga predstavlja Dženana Hrustemović, a koja je ujedno i predsjednica Osnovne sindikalne organizacije KCUS-a.

"Pored toga, predstavnici ove sindikalne organizacije su i nakon registracije kod nadležnog ministarstva dolazili na sjednice Glavnog odbora Sindikata i još uvijek nisu dostavili obavijest o izvršenoj registraciji. Osnovna sindikalna organizacija KCUS-a je prekršila Statut i programske ciljeve Sindikata radnika u zdravstvu KS, usljed čega je djelovala suprotno ciljevima i interesima sindikata", objašnjeno je u odluci o isključenju zbog činjenice da osnovne sindikalne organizacije čine sastavni dio Sindikata radnika u zdravstvu i nemaju status pravne osobe.

U odgovoru s KCUS-a stoji kako članovi Osnovne sindikalne organizacije nikada nisu tražili isključenje.

"Odluku su donijeli predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić i nekoliko njegovih bliskih saradnika, članova Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS, što možemo potvrditi Odlukom Glavnog odbora radnika u zdravstvu KS" stoji u saopćenju Sindikata KCUS-a.

Zaključak iz KCUS-a je da Sindikat KCUS-a zbog ove odluke ne može učestvovati u organizovanom štrajku na nivou Kantona Sarajevo koji je zakazan za 13. oktobar ove godine.