BiH
7

Radnici i poslodavci u RS-u do kraja godine plaćaju porez za obnovu nakon poplava

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 4. posebnoj sjednici, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

To znači da će se i dalje od ličnih primanja svih fizičkih osoba u Republici Srpskoj, računajući i dohodak po osnovu naknada za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama, izdvajati sredstava za Fond solidarnosti za obnovu nakon poplava u RS.

Takozvani solidarni porez, u ukupnom iznosu od tri posto, obračunava se na neto plaće svih zaposlenih u RS.

Porez koji plaćaju poslodavci iznosi 1,5 posto, a zaposleni preostali iznos.

Na osnovu izmjena ovog Zakona poseban doprinos za solidarnost ubuduće neće plaćati penzioneri ni fizička lica koja ostvaruju dohodak od ličnih primanja u iznosu do 370 KM.

Razlozi za donošenje ovog Zakona sadržani su u potrebi produženja roka za izdvajanje sredstava posebanog doprinosa za solidarnost, koji je isticao 31. maja ove godine i produžava se do 31. decembra 2015. godine.

Vlada RS utvrdila je ovo zakonsko rješenje na inicijativu Fonda solidarnosti za obnovu RS i, po hitnom postupku, uputit će ga Narodnoj skupštini RS na razmatranje, saopćeno je iz entitetske vlade.

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu RS donio je odluku da za sanaciju posljedica prošlogodišnjih poplava u poljoprivrednoj proizvodnji bude izdvojeno 12 miliona KM, rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Od tog iznosa, iduće sedmice bit će isplaćeno sedam miliona KM za poljoprivredna gazdinstva koja su imala najmanju štetu.

Tegeltija je dodao da će dodatnih pet miliona KM biti isplaćeno u narednih 30 dana za poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpjela najveću štetu.