Ogorčeni
216

Radnici hotela Maršal na Bjelašnici dali otkaze: Zbog politike smo osuđeni ići na ulicu

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Deset uposlenika hotela Maršal na Bjelašnici čeka direktoricu Amru Kaljić da im donese raskide ugovora o radu. Nakon mnogo godina rada u hotelu, osuđeni su da idu na ulicu. Posla nema, a dugovanja hotela su ogromna.

"Čekamo direktoricu da dođe da nam donese raskide ugovora o radu. Rekla je da će doći danas do 16 sati. Nakon toga mi idemo na ulicu. Da je direktorica bila sposobna, digla bi ZOI'84 na noge, ne bi došla nama", kazao nam je jedan od 10 uposlenika.

Pet mjeseci nisu dobili plaće, a kako kažu, za sve je kriva politika.

"Kako je nova direktorica došla, dakle godinu i po, mi nemamo nijednog gosta. Ovo je sve politika ministra Šabića (Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajevo op. a.). Ne radimo ništa, sjedimo i čuvamo hotel. Čekamo papire i mi odosmo kući, ostavljamo hotel koji može primiti 200 gostiju", kazao nam je jedan od uposlenika Maršala.

Dodao je da je većina uposlenika dugo u Maršalu i da tu rade i od prije rata, ali da su sada osuđeni ići na ulicu.

Direktorica Hotela Maršal Amra Kaljić nije odgovarala na naše pozive, a ministar Muharem Šabić nam je kazao da ne želi davati nikakve telefonske izjave.

Ogromna dugovanja i blokirani računi

U saopćenju za medije koje je objavljeno na stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ministar Šabić je objasnio da je utvrđen akumulirani gubitak Maršala u iznosu od 1.232.535 KM, kratkoročne obaveze društva 1.389.910 KM, od čega kratkoročne finansijske obaveze 41.145 KM, obaveze iz poslovanja 561.058 KM (dobavljači i primljeni avansi), obaveze po osnovu plaća, naknada i ostalih primanja uposlenih 681.258 KM, druge obaveze 34.321 KM, obaveze za PDV 1.661 KM, obaveze za ostale poreze i dažbine 69.360 KM, obaveze za porez na dobit 1.107 KM.

Dalje se navodi da je Ministarstvo redovno informisalo Vladu Kantona Sarajevo o stanju u Hotelu Maršal te iznalazio mogućnosti rješavanja stanja.

"U tom pogledu Ministarstvo je u skladu s inicijativom o spajanju/pripajanju Hotela Maršal Kantonalnom javnom preduzeću ZOI '84 OCS d.o.o. Sarajevo naručilo izradu Elaborata o ekonomskoj opravdanosti spajanja/pripajanja navedena dva društva i o istom informisalo Vladu Kantona Sarajevo. Inicijativa nije prihvaćena", navedeno je u saopćenju.

Prema posljednjim informacijama, Trezorski račun im je blokirala Porezna uprava u iznosu od 455.000 KM.

Ministar Šabić dalje navodi da se iznalaze mogućnosti za prolongiranje plaćanja obaveza te deblokadu računa. Upućen je dopis – molba za sačinjavanje Protokola o odgodi plaćanja na pet godina počevši od 1. decembra 2017. godine. Poreznoj upravi je dostavljena sva tražena dokumentacija i čeka se odgovor. Također, Općina Trnovo je izvršila blokadu za iznos duga oko 29.000 KM za korištenje građevinskog zemljišta za period od 2012. do 2014. godine.

Energopetrol d.d. je dostavio opomenu zbog duga iz 1999. godine u iznosu od 144.328,54 KM, zatim dug iz ranijih godina Bramac krovnim sistemima d.o.o. Sarajevo iznosi 25.000 KM, zatim opomena od Sarajevogasa d.o.o. Sarajevo na iznos od 54.813,25 KM, dugovanje za vodu KJKP Vodovod i kanalizacija blizu 10.500 KM, dug Elektrodistribuciji Sarajevo za maj je 1.600 KM.

"Vidljivo je da je stanje koje je naslijeđeno iz ranijeg perioda veoma teško te se u vezi s tim vode pregovori s Vladom Federacije BiH vezano za ranija ulaganja u obnovu Hotela Maršal kako bi se konačno riješio status ovog društva", zaključeno je u saopćenju ministra Šabića.

ZOI' 84 zainteresovan za preuzimanje Maršala

Midhat Hubijar, direktor ZOI'84, nam je kazao da su i dalje spremni za preuzimanje upravljanja Hotelom Maršal, ali da ne mogu preuzeti dug od milion i 200.000 KM duga pa su od Vlade KS tražili pomoć.

"Teško nam je sanirati ovolike obaveze Maršala, poslali smo Elaborat Vladi KS u kojem tražimo spajanje Maršala sa ZOI-jem. Tražimo skidanje obaveza po dugu i spajanje zgrade s našim preduzećem, da nam se da 'zdrava firma'. Mislim da mi možemo napraviti dobru priču s Maršalom, nismo odustali od te ideje", rekao je za Klix.ba Hubijar.

Kazao je i da treba uložiti u Maršal kako bi stvari krenule nabolje te da je neophodna pomoć osnivača, a to je Vlada KS.

Većinski vlasnik Hotela Maršal je Vlada Kantona Sarajevo, jedan dio vlasništva ima i Vlada Federacije BiH, a imovinski odnosi između ove dvije vlade koje se vode kao osnivači hotela nisu riješeni, što predstavlja dodatni problem koji će se morati riješiti, jer je namjera da se ide u prodaju ovog objekta koji je nekad poslovao u sklopu privrednog društva Famos.