Novi vid borbe
68

Radnici Hotela Ero isključili struju ministarstvima smještenim u njihovoj bivšoj zgradi

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Duga dva sata električnu energiju nisu imala ministarstva i institucije koji svoje prostorije imaju u objektu zatvorenog Hotela Ero. Struju su isključili radnici hotela revoltirani jučerašnjom izjavom premijera Novalića - da njihov problem nije federalna nadležnost.

"Struju smo isključili u 9:30, a ponovo smo je uključili u 11:30 i to je dio naše borbe za svoja prava i druge metode o kojima smo jučer govorili", kazala je za Klix.ba Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika Hotela Ero.

Mandić je podsjetila kako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić jučer odbio sastanak s njima, kazavši da bi se rješavajući problem neuvezanog staža zaposlenika Hotela Ero otvorila Pandorina kutija novih problema.

"Ko stvara te 'Pandorine kutije', pitam ja danas premijera. Ko dopušta da javne firme svih nivoa posluju, a da ne uplaćuju doprinose?! Što se ne naloži Poreskoj upravi da radi svoj posao? To što nama nije uplaćeno četiri i po godine staža je neko dopustio", zapitala se predsjednica sindikata Mira Mandić.

Radnici Hotela Ero traže uplate doprinosa za 62 radnika u periodu od četiri i po godine. Jučer su protestovali ispred zgrade Vlade FBiH, a više puta su blokirali i magistralni put M-17.