Radnici Hidrogradnje štrajkuju glađu: Otjerali su nas na biro bez ičega

Piše: M. N./Klix.ba
30.1.2018. u 12:10
24
42
Radnici Hidrogradnje štrajkuju glađu: Otjerali su nas na biro bez ičega
24
1/7 Foto: N.G./Klix.ba
2/7 Foto: N.G./Klix.ba
3/7 Foto: N.G./Klix.ba
4/7 Foto: N.G./Klix.ba
5/7 Foto: N.G./Klix.ba
6/7 Foto: N.G./Klix.ba
7/7 Foto: N.G./Klix.ba
Radnici Hidrogradnje već danima protestuju ispred sjedišta firme u Butmiru i zgrade Vlade FBiH tražeći svoja prava. Od sinoć su započeli i štrajk glađu jer su, kako kažu, očajni.
U razgovoru za Klix.ba predstavnik radnika Meho Šabanović kazao je kako su ionako gladni već mjesecima, a na štrajk glađu su se odlučili jer više nemaju kuda. Obećanja koja su ranije dobijali nisu realizovana.

"Mi smo radnička klasa i pokušavamo se na ovaj način izboriti za rješenje. Vlasti su se oglušile, a stečajni upravnik s kojim smo jučer imali razgovore misli da smo maloumni i baca nam pepeo u oči. Pred Vladom FBiH smo 70 i nešto dana. Prije nekoliko dana uputili smo im posljednji apel za sastanak s ministrom Džindićem i dobili smo obećanja od premijerovog savjetnika da će se prvo penzioneri polako rješavati", rekao je Šabanović.

Radnici traže penzionisanje 267 radnika, isplatu osam plata koje im duguju odlaskom firme u stečaj i otpremnine za radnike koji su s 30. septembrom 2016. godine otišli na biro.

"Većinski vlasnik Hidrogradnje je Vlada FBiH čiji se razni ministri posljednjih 10-ak godina nisu udostojili riješiti pitanja napaćenih ljudi. Najlakše je otjerati nas na biro bez igdje ičega, a velika su dugovanja za PIO, zdravstvo, plate, karte, tople obroke itd. Vlada je morala riješiti problem kažnjavanjem nadzornih odbora i direktora koje je postavljala", rekao je Šabanović.

Obratili su se i ministru za boračka pitanja FBiH s obzirom na to da 75 radnika čine bivši borci i RVI.

"Već imamo 4-5 bolesnih ljudi jer je mnogo hladno. Ubijeni smo duševno u pojam i lijekovi ne pomažu. Tužno je da čovjek u 21. vijeku štrajkuje za svoja prava", kazao je Šabanović.

Protesti pred zgradom Hidrogradnje u Butmiru odvijaju se 24 sata dnevno, dok su ispred zgrade Vlade FBiH svaki dan od 11 do 14 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: