Bolesni i promrzli
24

Radnici Hidrogradnje štrajkuju glađu: Otjerali su nas na biro bez ičega

Piše: M. N.
(Foto: N.G./Klix.ba)
Radnici Hidrogradnje već danima protestuju ispred sjedišta firme u Butmiru i zgrade Vlade FBiH tražeći svoja prava. Od sinoć su započeli i štrajk glađu jer su, kako kažu, očajni.

U razgovoru za Klix.ba predstavnik radnika Meho Šabanović kazao je kako su ionako gladni već mjesecima, a na štrajk glađu su se odlučili jer više nemaju kuda. Obećanja koja su ranije dobijali nisu realizovana.

"Mi smo radnička klasa i pokušavamo se na ovaj način izboriti za rješenje. Vlasti su se oglušile, a stečajni upravnik s kojim smo jučer imali razgovore misli da smo maloumni i baca nam pepeo u oči. Pred Vladom FBiH smo 70 i nešto dana. Prije nekoliko dana uputili smo im posljednji apel za sastanak s ministrom Džindićem i dobili smo obećanja od premijerovog savjetnika da će se prvo penzioneri polako rješavati", rekao je Šabanović.

Radnici traže penzionisanje 267 radnika, isplatu osam plata koje im duguju odlaskom firme u stečaj i otpremnine za radnike koji su s 30. septembrom 2016. godine otišli na biro.

"Većinski vlasnik Hidrogradnje je Vlada FBiH čiji se razni ministri posljednjih 10-ak godina nisu udostojili riješiti pitanja napaćenih ljudi. Najlakše je otjerati nas na biro bez igdje ičega, a velika su dugovanja za PIO, zdravstvo, plate, karte, tople obroke itd. Vlada je morala riješiti problem kažnjavanjem nadzornih odbora i direktora koje je postavljala", rekao je Šabanović.

Obratili su se i ministru za boračka pitanja FBiH s obzirom na to da 75 radnika čine bivši borci i RVI.

"Već imamo 4-5 bolesnih ljudi jer je mnogo hladno. Ubijeni smo duševno u pojam i lijekovi ne pomažu. Tužno je da čovjek u 21. vijeku štrajkuje za svoja prava", kazao je Šabanović.

Protesti pred zgradom Hidrogradnje u Butmiru odvijaju se 24 sata dnevno, dok su ispred zgrade Vlade FBiH svaki dan od 11 do 14 sati.