BiH
0

Radnici Hidrogradnje okupili se ispred zgrade RTV doma u Sarajevu

FENA
Radnici Hidrogradnje traže svoja prava (Foto: Klix.ba)
Radnici Hidrogradnje traže svoja prava (Foto: Klix.ba)
Radnici preduzeća Hidrogradnja u Sarajevu danas poslijepodne su u više autobusa došli ispred zgrade RTV doma da bi, kako su rekli, javnosti prenijeli istinu o onome što se dešava u tom preduzeću i zbog čega su pokrenuli štrajk.

Predsjednik sindikalne organizacije Hidrogradnje Redžep Tufekčić rekao je Agenciji Fena da su radnici "došli demantirati lažne informacije o tome da im je osiguran angažman na novim poslovima, odnosno gradilištima (Koridor 5-C i sl.)".

"Neka nam pokažu papire o tome", rekao je Tufekčić, naglašavajući da su radnici ogorčeni jer, naprotiv, nisu angažirani ni na kakvim sličnim radovima, kao i da sadašnje poslovanje karakterizira ogromni gubitak.

Predsjednik sindikalne organizacije naglašava da radnici samo žele posao, zaostale plaće i doprinose i za nevolje optužuje upravu preduzeća.

Kazao je i da će se radnici razići nakon što novinarima u RTV domu kažu pravu istinu o njihovom statusu.

Radnici Hidrogradnje 30. septembra pokrenuli su štrajk, koji je presudiom Općinskog suda u Sarajevu od 7. oktobra proglašen nezakonitim.

Direktor preduzeća Džemaludin Peljto danas je uputio dopis Štrajkačkom odboru u kojem ga poziva da obavijesti sve radnike da se u ponedjeljak, 14. oktobra, jave na radna mjesta ili će u suprotnom dobiti otkaze.

Naveo je da proteklih pet dana od donošenja presude nije primjenjivao odredbe člana 129. Zakona o radu niti ikakve sankcije prema štrajkačima jer je želio pokušati učiniti sve kako niko ne bi ostao bez posla.

Peljto je naglasio da je od danas na Štrajkačkom odboru odgovornost da li će prema zaposlenicima koji ne rade biti primijenjen taj zakonski član.