Sarajevo
8

Radnici GRAS-a protestuju zbog učestalih napada, ministar najavio uvođenje videonadzora

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Radnici KJKP GRAS danas su obilježili 134. godišnjicu rada ovog preduzeća protestnim skupom zbog učestalih napada na njih tokom radnog vremena. Zatražili su reakciju nadležnih istaknuvši kako je situacija postala nepodnošljiva.

Kap koja je prelila čašu je bio posljednji napad na vozača trolejbusa koji je rekao putniku kako ne može uvesti psa u vozilo. Udario ga je šakom i pustio psa na njega, a potom pobjegao.

"Ovaj naš problem traje godinama. Svakodnevno nas napadaju putnici koji nemaju karte i to se završava na način kao što se dogodilo s vozačem trolejbusa. Prije šest mjeseci smo imali problem gdje su dvojica naših kolega nokautirana, a razlog je bio karta. To treba prestati i trebamo imati zaštitu. Ovo je postalo nepodnošljivo. Nadamo se da će nam vlast u KS koja radi dobar posao izaći ususret i da ćemo imati neki status u ovom gradu", rekao je kontrolor Mladen Mirković.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta pružio je podršku radnicima te kazao kako je ovo ministarstvo poduzelo određene korake kada je riječ o sigurnosti građana i radnika GRAS-a.

"U narednom periodu instalirat ćemo videonadzor na svim stajalištima i u prijevoznim sredstvima kako bi se kontrolisalo sve iz saobraćajnog centra. Svjesni smo da ovo nije jedini slučaj, imali smo i napade na revizore. Mi smo uz ljude koji rade i zaštitit ćemo ih koliko možemo. Implementacija softverskog dijela je počela, a fizička počinje u narednih mjesec dana. Proces će trajati godinu, a krenut ćemo od žarišta. Do kraja godine imat ćemo sve pod videonadzorom", rekao je Šteta.

Kazao je i to kako Vlada i MUP KS rade na izradi strategije koja ima za cilj poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo te poručio kako će poduzeti sve neophodne radnje kako bi se svi građani i uposlenici GRAS-a osjećali sigurnije.

Radnici GRAS-a i druge delegacije danas su položili vijence i odali počast kolegama koji su svoje živote dali za odbranu ovog preduzeća i grada Sarajeva.