BiH
0

Radnici GP Bosna su gladni i ne žele da firma ode u stečaj

FENA
Protest radnika GP Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protest radnika GP Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Građevinskog preduzeća (GP) "Bosna" smatraju da je najavljena prodaja zemljišta u vlasništvu te kompanije u Briješću spas za "Bosnu" da ne ode u stečaj te željno čekaju da se to dogodi, međutim, o svemu će se više znati 23. aprila tokom sastanka s direktorom Uglješom Kisićem - rekao je danas u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Sindikata GP "Bosna" Željko Knežević.

"Radnici su gladni, plaću nismo primili od osmog mjeseca prošle godine, a mnogima je neuvezan staž i sada imamo oko deset radnika koji duže vrijeme čekaju uplatu doprinosa da bi mogli otići u zasluženu penziju", kazao je Knežević.

Kaže da je riječ o prodaji 26 duluma zemlje u Briješću i da bi dobiveni iznos mogao podmiriti sva dugovanja prema radnicima, kao i prema bankama, spomenuvši, pritom, da se samo Raiffeisen banci duguje od tri do četiri miliona KM.

Knežević kaže da će 6. maja biti održana Skupština dioničara i da će ona donijeti ključne odluke, kao i da postoje naznake da je direktor Kisić već "pripremio teren" za prodaju spomenutog zemljišta.

"I danas dio nezadovoljnih radnika u Briješću ne radi i ta nezadovoljstva nisu uvijek iskazana u režiji Sindikata. Blokiran nam je žiroračun, ljudi su bez novca i onda mora doći do toga", ističe Knežević.

GP "Bosna" trenutno ima oko 260 radnika. Osnovana je 1947. godine i predstavlja jednu od vodećih građevinskih kompanija u Bosni i Hercegovini u prijeratnom periodu.

Iz oblasti stambene izgradnje, od osnivanja do danas, GP "Bosna" je izgradila više od 20 hiljada stambenih jedinica. Izgrađen je značajan broj škola, bolnica, hotela, fakulteta, poslovnih i javnih objekata, sportskih i olimpijskih objekata, industrijskih i objekata za specijalne namjene, te objekata niskogradnje, cesta, pruga i tunela.