Okupljanje u Tuzli
89

Radnici Fortune nakon hapšenja direktora: Ovo je naša pobjeda nakon višegodišnjeg izrabljivanja

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekadašnji radnici Fabrike obuće Fortuna iz Gračanice, dan nakon što je uhapšen direktor ovog preduzeća Safet Pjanić, okupili su se u blizini sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli kako bi izrazili svoje zadovoljstvo zbog činjenice da pravda konačno počinje kucati na njihova vrata.

Pjanić i još šest osoba uhapšeni su u jučerašnjoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK), Tužilaštva TK i Kantonalnog suda u Tuzli, a na teret im se stavljaju krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti u privrednom poslovanju te nesavjesnog rada u službi.

Najila Mujaković je u gračaničkoj Fortuni provela 32 godine, a kako je istakla danas, Pjanićevo hapšenje predstavlja pobjedu obespravljenih, ali i radnika koji i danas rade u nekoj od firmi koje su nedavno formirane, odnosno Fortex, Fortob i Fortunato, a iza kojih stoji jučer uhapšena grupa.

"U našoj firmi je kroz stečajni postupak omogućen kriminal. Radnici nisu dobili ništa od onoga što im pripada, a država je omogućila da se plate ne isplaćuju. Oni su se bogatili, a radnici ostali bez uplaćenog radnog staža. Fortuna je dokaz da su državne ustanove počele raditi svoj posao. Krim policija MUP-a TK je odradila svoje, a sada preostaju pravosudne institucije koje trebaju dokazati da će raditi prema zakonu", kaže Mujkanović.

Ističe da joj 19 godina radnog staža još uvijek nije uvezano, a do konca prošle godine, kada je i pokrenut stečajni postupak u Fortuni, plate koje su se kretale od 150 do 300 KM, radnicima su isplaćivane kao topli obrok.

"Platu od 300 maraka smo zarađivali radeći doslovno po 24 sata u firmi. Radili smo produženo, sve vikende i praznike. Na bolovanje nismo mogli računati, a i oni radnici koji su uspjeli to pravo ostvariti imali su naknadu od samo 100 maraka. Mi smo sada došli do papira koji pokazuje da je on (Pjanić, op. a.) od Kantona dobijao puni iznos za refundaciju", naglasila je ona.

Kako tvrdi, majstorice i šefice koje su radile u Fortuni neposredno prije pokretaja stečajnog postupka dobile su naređenje da uposlenici kojima je potvrđena invalidnost moraju biti ostavljeni pod okriljem ove fabrike, kao i oni koji su spremni za odlazak u penziju, dok bi podobni bili prebačeni u novoosnovane firme.

"Svi oni su, među kojima i invalidi rada, poslani na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, a od čega će živjeti nakon što im istekne pravo za naknade mi ne znamo", nastavlja Mujkanović.

U istoj situaciji se nalazi i Mireta Hamzić koja je u gračaničkoj fabrici obuće počela raditi 1985. godine, a kršenju prava radnika u proteklom periodu je skoro svakodnvno svjedočila.

"Direktor Pjanić nas je poslao na biro, a govorio nam je da se mi, invalidi rada, ne sekiramo i da će nama osigurati radna mjesta, kao i plate, te da nećemo biti oštećeni. Na kraju nam je dao odlazak na ulicu. Prije toga radili smo za 100, 150 ili 200 maraka, a kada smo se obraćali upitom zašto nam je ovolika plata, njegov odgovor je bio da nam i ne treba više, jer nismo zaradili", ogorčeno ističe ona.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić smatra da je jučerašnje hapšenje vezano s radničkom borbom koja traje već nekoliko godina.

"Ja ne volim spektakularna hapšenja iza kojih neće stajati rezultati, jer smo imali takve slučajeve. Hoću da vjerujem da će konačno, u ovom slučaju, biti oduzeta sva nezakonito stečena imovina od Pjanića i drugih koji su se, ilegalno, varajući državu i radnike, enormno bogatili, a sve na štetu radnika koji danas nemaju ni uplaćen radni staž", kaže Kopić.

Pored Pjanića, u jučerašnjoj akciji uhapšeni su i njegov sin Bakir te Husein Nurikić, Ibrahim Muharemović, Redžo Delimehić, Alija Nurikić i Muhamed Hadžić.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao je da će osumnjičeni danas biti saslušani u prostorijama Kantonalnog tužilaštva u Tuzli te da se očekuje upućivanje prijedloga Kantonalnom sudu u Tuzli za određivanje pritvora za nekoliko osoba, među kojima je i Pjanić.

"Nakon istrage koja je ranije provedena, Pjanić je kao direktor Fortune organizovao grupu u kojoj su učestvovali i drugi članovi te su osnivali paralelna i vezana privredna društva. Na taj način su preuzimali određene poslovne aktivnosti Fortune, iskorištavali njihove ljudske, materijalne i druge resurse i na taj način polovne aktivnosti prebacivali u tri novoosnovane firme", rekao je Arnautović.

Na ovakav način spomenuta grupa je pribavila višemilionsku imovinsku korist za firme, a uz to su nanosili stalnu štetu i gubitke u poslovanju Fortuni.

"To su radili na način da su, recimo, zaključivali poslovne ugovore sa svim ranijim inozemnim kupcima koje je imala Fortuna, a isto tako su određene ljudske, materijalne i druge kapacitete, poput opreme i prostora, iznajmljivali od Fortune po zaista nerealnim i neopravdano niskim naknadama. Na taj način su štetu nanosili Fortuni, a sebi pribavljali imovinsku korist", pojasnio je Arnautović.

O tačnoj šteti koja je nanesena Fortuni ili pribavljenoj koristi koju su ostvarili osumnjičeni, Arnautović nije mogao precizirati, ali se radi o višemilionskom izosu.

Arnautović je kazao da je istraga otvorena nakon protesta nezadovoljnih radnika Fortune iz novembra 2016. godine i medijskog izvještavanja o tome.

"Predmet je odmah otvoren u Tužilaštvu TK, uključeni su istražitelji MUP-a TK, a jučer je prilikom pretresa iz Fortune izuzeta obimna materijalna dokumentacija. Zaista su provedene opsežne provjere i istražne radnje, kako bi uslijedilo sve ono što smo jučer imali", zaključio je Arnautović.

Kako nezvanično saznajemo, prijedlog za pritvor bi danas Kantonalnom sudu u Tuzli trebao biti upućen za četiri osobe, među kojima je i Pjanić, dok će se ostale tri najvjerovatnije braniti sa slobode.